AcasăEconomieDolarul întinde coarda până când pleznește?

Dolarul întinde coarda până când pleznește?

Dolarul a înregistrat cea mai proastă săptămână de la începutul pandemiei de coronavirus, dar analiștii cred că o creștere de lungă durată a bancnotei verzi ar putea să nu se fi încheiat încă.

Indicele Bloomberg Dollar Spot Index s-a prăbușit cu aproximativ 3,5%, cea mai mare pierdere din martie 2020.

Dolarul ar putea rămâne sub presiune în următoarele săptămâni, pe fondul pariurilor că Rezerva federală a SUA va începe să majoreze ratele dobânzilor în trepte mai mici, dar  participanții pe piață rămân precauți cu privire la faptul că această tendință va continua pe termen lung.

„S-ar putea ca vârful dolarului să fi trecut de noi, dar s-ar putea ca o tendință de scădere să nu fie încă acolo”, au scris analiștii ING într-o notă, adăugând că banca olandeză rămâne „moderat optimistă” în privința dolarului până la sfârșitul anului.

Indicele Bloomberg Dollar Spot Index a urcat cu peste 22% de la jumătatea anului 2021 până la vârful din septembrie 2022 și, chiar și cu recentele scăderi, a crescut cu peste 14% față de punctul cel mai scăzut al anului trecut.

Această putere s-a răspândit pe toate piețele, exacerbând costul bunurilor denominate în dolari, cum ar fi petrolul, și complicând politica în întreaga lume.

Acțiunile și obligațiunile americane au crescut,pe măsură ce dolarul a scăzut. Unii investitori susțin că un dolar mai slab este acum „justificat”, yenul fiind pricipalul beneficiar- cu fonduri în creștere cu 5%.

Strategul valutar Lee Hardman a comparat poziționarea pieței și vânzarea dolarului cu o bandă elastică întinsă într-o singură direcție, „iar când se rupe, obții o reacție mai mare în cealaltă direcție”. Având în vedere amploarea mare a pariurilor pe dolar care s-au acumulat în acest an, el vede posibilitatea unei noi scăderi de 2 până la 3 procente a monedei americane înainte de sfârșitul anului.

Dar cu o recesiune globală care se profilează, un război în Ucraina care continuă și semnele crescânde ale unei încetiniri economice în China, ar putea fi prea devreme pentru a vinde agresiv dolarul, care este adesea văzut ca un refugiu în vremuri de necaz.

O vânzare scădere mai profundă a dolarului ar necesita mai multă încredere că inflația scade rapid și speculații că Fed ar putea avea nevoie să înceapă să reducă ratele din cauza riscurilor de recesiune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
733 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger