Pe măsură ce globalizarea și comerțul internațional continuă să crească, țările devin din ce în ce mai interconectate pentru sprijin economic.
Deși ideea de a primi asistență financiară externă poate părea benefică, este esențial să se ia în considerare consecințele pe termen lung ale dependenței de fonduri străine. Mai precis, obținerea de dolari de la FMI și Banca Mondială ar înrăutăți situația țării împrumutate.Atunci când o țară devine dependentă de ajutorul extern, înseamnă că nu este capabilă să își susțină propria economie fără sprijin extern și va trebui să ramburseze împrumutul cu dobândă usturătoare.
Cercul vicios
Este o situație periculoasă, deoarece poate crea un cerc vicios în care țara are nevoie în mod continuu de tot mai mult ajutor doar pentru a se menține pe linia de plutire.De asemenea, o țară care acceptă ajutor de la o altă națiune poate fi obligată să implementeze politici economice specifice pentru a se alinia la interesele donatorului.
O altă provocare legată de obținerea de dolari din alte țări este riscul cursului de schimb. Atunci când o țară împrumută bani într-o monedă străină, devine sensibilă la fluctuațiile cursului monedei.
De exemplu, dacă o țară împrumută bani în dolari americani, iar dolarul se apreciază în raport cu moneda locală, povara datoriei devine mai semnificativă și devine mai greu de plătit. Se creează astfel un cerc vicios al împrumuturilor pentru a rambursa cele anterioare, ceea ce duce la o situație nesustenabilă a datoriei.
În același timp, ajutorul și investițiile străine pot crea o situație în care țara împrumutată devine o zonă de dumping pentru bunuri și servicii de calitate inferioară din țările donatoare.
Și obținerea de dolari din alte țări poate duce la exploatarea resurselor naturale. Pe scurt, investitorii străini pot solicita politici favorabile care să le permită să extragă resurse din țara gazdă- exemplele sunt nenumărate în Europa de Est – cu costuri minime, lăsând țara cu beneficii zero.
Multe țări emergente au primit ajutor extern de zeci de ani, dar economiile lor rămân stagnante, iar cetățenii lor continuă să trăiască în sărăcie. Motivul este că ajutorul a creat o cultură a dependenței care a împiedicat aceste țări să își dezvolte propriile economii și să devină autosuficiente.
În plus, împrumuturile acordate sunt adesea însoțite de condiții stricte. Cum ar fi impunerea unor măsuri de austeritate, liberalizarea piețelor sau bunuri exportate în țara donatoare.
vai de p-la noastra