AcasăEconomieDolarul, cea mai puternică armă din arsenalul Washingtonului

Dolarul, cea mai puternică armă din arsenalul Washingtonului

Dolarul american va rămână moneda dominantă pe piețele interne și internaționale

Într-o lume în care nivelul de trai și bunăstarea economică decid soarta sistemelor politice, dolarul american rămâne cea mai puternică armă din arsenalul Washingtonului.

Cu toate acestea,  abundă anunțurile premature cu privire la  de-dolarizare. Săptămâna trecută  Financial Times a proclamat că politicile comerciale ale lui Donald Trump încep să dea greș pe măsură ce dolarul slăbește. Adevărat, dolarul a scăzut recent, dar este corect să interpretezi ”Trump trades” drept eșecuri?

Există multe motive pentru care China, Rusia și restul țărilor adiacente BRICS ar dori să scape de dolarul excesiv de puternic, relatează UnHerd. Totuși, moneda este încă atât de puternică încât Departamentul Trezoreriei trebuie să o ajusteze pentru a evita să afecteze aliații în loc de dușmani.

În lumea materiilor prime, cea mai mare parte a tranzacțiilor se face în dolari, ceea ce înseamnă că majoritatea țărilor trebuie să își schimbe monedele în dolari dacă doresc să cumpere ceva de pe piețele mondiale. Cu cât dolarul devine mai puternic, cu atât mărfurile devin mai scumpe pentru alte națiuni, amenințând potențial sănătatea economiilor acestora.

Reglajul fin al devalorizării

Există o tendință ciudată de a vedea fiecare scădere a dolarului ca ceva negativ, conform articolului FT și a nenumăratelor altele. Dolarul a scăzut cu 0,2 % în acest an; investitorii sunt, pe bună dreptate, precauți cu privire la războiul comercial al lui Trump și la potențialele sale consecințe. Deși acest lucru ar putea părea semnificativ, este demn de remarcat faptul că, din septembrie până în noiembrie anul trecut, dolarul a crescut cu 7,3% în comparație cu multe alte valute.

O ușoară devalorizare nu reprezintă o „ratare” a politicii economice – creșterile și scăderile sunt evenimente obișnuite și fac parte din procesul de reglaj fin.

În timp ce o monedă puternică pare de dorit, o monedă prea puternică nu este – iar Washingtonul nu are niciun interes să folosească excesiv dolarul ca “wrecking ball” pentru alte economii.

La fel ca în cazul prețului petrolului, există un punct optim care funcționează pentru toată lumea. În cazul petrolului, punctul optim este atunci când prețurile sunt suficient de scăzute pentru ca industria și companiile să le perceapă ieftine, dar suficient de ridicate pentru ca producția să fie profitabilă. O abordare similară se aplică atunci când vine vorba de dolar.

Moneda dominantă  pe piețele interne și internaționale

Forța dolarului este adesea măsurată prin intermediul indicelui dolarului american (DXY), care descrie valoarea acestuia în raport cu alte valute. În prezent, DXY se apropie de 108, iar potrivit unor experți precum Brent Johnson, zona problematică pentru alte economii – în care dolarul este prea puternic – ar fi 115.

O privire asupra graficului MarketWatch arată că, de la sfârșitul anilor ’80, Statele Unite au încercat să mențină dolarul în jurul acestei valori. Intenția Trezoreriei este destul de clară: dolarul va rămâne moneda dominantă pe piețele interne și internaționale.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că dolarul este nemuritor. Toate monedele globale vor scădea la un moment dat, la fel și dolarul. Dar inevitabil nu înseamnă iminent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.002 afisari

1 COMENTARIU

  1. O ,,analiză” total falsă. Dolarul trebuie să dispară, nu că e prea , puternic”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger