AcasăEconomieDolarul american, următoarea durere de cap pentru Europa

Dolarul american, următoarea durere de cap pentru Europa

În spatele fațadei veniturilor companiilor europene, care au înregistrat rezultate de top, apar fisuri, deoarece exportatorii încep să resimtă efectele negative ale creșterii cursului de schimb regional față de dolarul american.

Se preconizează că euro, francul elvețian și lira sterlină vor continua să crească în raport cu moneda americană, ceea ce ar putea crea probleme pentru indicele de acțiuni Stoxx 600 care, potrivit datelor compilate de Bloomberg, se bazează pe America de Nord pentru aproape o treime din vânzări.

Până în prezent, efectul nu este pe deplin vizibil – în ciuda câștigului de 13% al euro față de dolar de la minimul din septembrie, majoritatea companiilor din Stoxx au depășit estimările privind câștigurile din primul trimestru. Totuși, dacă se sapă mai adânc, devine clar faptul că o mulțime de companii, în special conglomerate exportatoare precum Bayer și Roche, resimt durerea.

Tendința s-ar putea extinde pe scară mai largă în lunile următoare, dacă sprijinul acordat de redeschiderea Chinei post-Covid, dacă creșterea până acum rezistentă a Europei încetinește și dacă SUA intră în recesiune.

„Forța economică a mascat impactul aprecierii euro”, a declarat Sharon Bell, strateg senior pentru acțiuni europene la Goldman Sachs. „Dar se va manifesta, ne așteptăm să vedem un impact mai mare în al doilea și al treilea trimestru.” Ca regulă generală, spune Bell, o creștere de 10% a monedei euro rade 2-3% din creșterea câștigurilor pe acțiune pentru companiile europene.

Unii economiști estimează că euro va atinge 1,20 USD până la sfârșitul anului, în timp ce lira sterlină și francul elvețian ar trebui să se întărească și ele față de dolar. Analiza apelurilor directorilor executivi realizată de Barclays a arătat că mai puțin de 40% dintre companii au acum o viziune pozitivă asupra cursului de schimb, în scădere de la peste 60% în trimestrul al treilea din 2022.

O sabie cu două tăișuri

Companiile europene din domeniul telecomunicațiilor, sănătății, mass-media și al bunurilor de larg consum primesc cea mai mare parte a veniturilor din America de Nord. Pentru acestea, monedele puternice sunt o sabie cu două tăișuri. Ele ajută la atenuarea inflației importate, crucială într-un moment în care se resimt din cauza costurilor ridicate ale inputurilor. Dar pot face ca bunurile să fie mai scumpe pentru cumpărătorii din alte țări și înseamnă că veniturile din străinătate valorează mai puțin atunci când sunt convertite în moneda locală.

Gigantul german Bayer, de exemplu, a avertizat asupra unei lovituri de 1,7 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari SUA) cauzate de cursul de schimb în 2023, vânzările pe întregul an putând să se situeze în partea de jos a intervalului prognozat anterior.

La compania elvețiană Roche, care se bazează pe piața americană pentru jumătate din veniturile sale, directorul financiar Alan Hippe a declarat că vânzările din primul trimestru au scăzut cu 3% în termeni de curs de schimb constant. Însă, ținând cont de mișcările valutare, declinul s-a ridicat la 7%.

Un alt exemplu este retailerul olandez Koninklijke Ahold Delhaize. Cu 60% din venituri provenind din America de Nord, directorul financiar Natalie Knight nu se așteaptă la o creștere a profitului, citând ca motiv mișcările dolarului american.

În timp ce consiliile de administrație europene se gândesc la acest impact, investitorii americani se bucură de câștigul suplimentar pe care îl pot obține din conversia cursului de schimb. FTSE Europe ETF al Vanguard, cel mai mare fond american fără acoperire orientat spre acțiunile europene, a primit peste 19 miliarde de dolari în acest an, deoarece investitorii au cumpărat acțiuni din regiune.

Alți analiști consideră că euro se va întări până la 1,20-1,30 USD pe o perioadă de mai mulți ani, dar nu se așteaptă la un impact semnificativ asupra veniturilor companiilor europene pe termen scurt.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
6.462 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger