AcasăEconomieDolarul american și bancherii nu permit aurului să strălucească

Dolarul american și bancherii nu permit aurului să strălucească

Aurul, considerat un refugiu sigur,  ar trebui să strălucească în momentul crizelor geopolitice de astăzi: războiul din Ucraina, tensiunile dintre SUA și China și conflictul Israel-Hamas.

Prețul a crescut cu 2,5% în ultima săptămână, dar acest lucru cu greu poate fi descris ca o goană după aur. Uncia se tranzacționează la puțin peste 1.979 de dolari, cu mult sub vârful din acest an de 2.048 dolari.

Surprinzător? Poate. Cu toate acestea, aurul este mai mult decât un simplu depozit de valoare, iar războiul este doar unul dintre cei trei factori care îi determină prețul. Mai există dolarul american și ratele dobânzilor.

Prețul aurului este în dolari, iar atunci când bancnota verde este puternică îl face mai scump pentru cumpărătorii altor valute, lovind cererea pe piețele cheie precum China, India și Turcia.

Rezerva Federală a SUA ia în considerare creșteri suplimentare ale ratei dobânzii în timp ce se luptă pentru a reduce inflația, iar  dolarul este din nou în marș. În plus, este, de asemenea, o piesă de refugiu, în prezent eclipsând aurul.

Ratele dobânzilor contează pentru că aurul nu plătește niciun venit. Devine mai puțin atractiv atunci când randamentele obligațiunilor cresc așa cum sunt astăzi:cel mai ridicat nivel din 2007.

Cu cât randamentele cresc mai mult, cu atât mai mult va afecta aurul, spune Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades, citat de The National.

Multe depind acum de conflictul din Orientul Mijlociu, dar nu atât de mult pe cât presupun mulți investitori, susține Carsten Menke, economist la  banca privată elvețiană Julius Baer.

„Geopolitica este de obicei un element temporar de zgomot, mai degrabă decât o forță fundamentală de impact pentru aur”.

Dar mișcările prețului activelor sunt imposibil de prezis cu exactitate, având în vedere toate variabilele, și asta se aplică și prețului aurului.

Analiștii de la Fitch Solution se la 1.950 de dolari, ușor sub nivelurile actuale. Alții  consideră că aurul va extinde câștigurile recente într-un interval cuprins între 1.998 și 2.010 dolari pe uncie, deoarece a spart o rezistență la 1.972 dolari.

Pe de altă parte, dacă prețurile petrolului cresc, lumea intră în recesiune și băncile centrale sunt forțate să continue înăsprirea monetară,  aurul ar putea pierde semnificativ.

Sfatul financiar standard este că fiecare investitor ar trebui să aibă o anumită expunere la aur în portofoliul său, dar de obicei nu mai mult de 5% sau 10% din total.

author avatar
Radu Jacotă Redactor