AcasăEconomieDolarul american, la un punct de cotitură

Dolarul american, la un punct de cotitură

Mișcările bruște ale valorii dolarului pot avea un efect destabilizator asupra economiei globale, deoarece moneda americană este implicată în aproape 90% din toate tranzacțiile valutare

Există acum o narațiune convențională pe piețe despre perspectivele pe termen scurt și mediu ale dolarului.

Pe termen scurt, dolarul va continua să se întărească, deoarece o confluență fără precedent de forțe interne și externe îl împinge în sus, relatează Financial Times. Traderii de pe piața valutară se concentrează pe impunerea de tarife de către Donald Trump. Ultimul său atac pe  Truth Social sugerează planuri pentru tarife de 25% pe importurile din Canada și Mexic, și un suplimentar de 10% pe importurile din China.

Aceste noi taxe vor redirecționa cheltuielile consumatorilor americani de la bunurile străine, acum mai scumpe. Având în vedere rata record de șomaj și capacitatea limitată a SUA de a-și extinde producția, va trebui să se facă un compromis. Adică, dolarul va trebui să se aprecieze pentru a redirecționa o parte din cheltuieli către importuri.

În plus, extinderea reducerilor fiscale ale lui Trump adoptate în prima sa administrație, așa cum aspiră republicanii din Congres să facă, va stimula și mai mult cheltuielile din SUA.

Secretarul de Trezorerie desemnat, Scott Bessent, poate fi un om al bugetului echilibrat, iar echipa sa de tăietori de costuri — Elon Musk și Vivek Ramaswamy — are ambiții mari. Dar reducerea impozitelor este mai ușoară decât reducerea cheltuielilor. Comportamentul dolarului este un semnal că investitorii se așteaptă ca deficitul bugetar să se lărgească.

Băncile centrale, desigur, nu vor face nimic pentru a modera creșterea dolarului – dimpotrivă.Tarifele care cresc prețurile importurilor din SUA vor fi inflaționiste. Deja se simte o tensiune între Rezerva Federală și echipa lui Trump.

Banca Centrală Europeană și Banca Populară a Chinei o să-și vadă monedele scăzând. Economia europeană se află într-o situație dificilă, iar Europei îi lipsește voința politică de a-i acorda sprijin fiscal. Un euro la paritate față de dolar este acum clar în cărți.

În condițiile în care Trump va lua măsuri drastice nu doar împotriva comerțului dintre SUA și China, ci și împotriva produselor chinezești asamblate și transportate prin țări precum Malaezia și Vietnam, creșterea economică din China va suferi o lovitură considerabilă.

Cură de slăbire?

Pe termen mediu, este probabil ca dolarul să slăbească. Puterea dolarului s-a bazat pe forța economiei SUA, care a depășit în mod constant performanțele Europei și ale altor părți ale lumii. Tarifele asupra inputurilor importate, care vor genera un șoc negativ în ceea ce privește oferta pentru industria americană, sunt incompatibile cu această forță.

Mișcările bruște ale valorii dolarului pot avea un efect destabilizator asupra economiei globale, deoarece moneda americană este implicată în aproape 90% din toate tranzacțiile valutare. Mărfurile esențiale, cum ar fi petrolul, sunt de obicei prețuite în dolari.

Un dolar mai puternic face mai ieftin pentru americani să cumpere bunuri străine și să călătorească în străinătate. În afara Statelor Unite, un dolar mai puternic alimentează inflația în țările cu monede mai slabe și face mai dificilă plata datoriilor denominate în dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger