AcasăEconomieDoi ani de luptă împotriva inflației: s-a ales praful de credibilitatea băncilor...

Doi ani de luptă împotriva inflației: s-a ales praful de credibilitatea băncilor centrale

Politicile monetare nu au reușit să domolească spirala scumpirilor

Iunie a fost o lună extraordinară pentru lumea bancherilor centrali, o lună care ar putea fi amintită ca un moment definitoriu pentru credibilitatea lor și pentru perspectivele privind inflația, creșterea și inegalitatea.

Rareori asistăm la o astfel de combinație de evenimente în decurs de câteva zile, scrie Financial Times. Banca Angliei a surprins piețele prin creșterea ratelor dobânzilor pentru a 13-a oară consecutiv, cu un procent neașteptat de mare, de 0,50 puncte procentuale.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile și a semnalat că vor urma și mai multe, în ciuda contracției economiei zonei euro și a semnalelor de prudență din partea indicatorilor principali.

Băncile centrale ale Australiei și Canadei, ambele monitorizate îndeaproape pentru perspectivele lor în materie de politică monetară, au reluat creșterile de rate după o pauză în ciclurile lor de înăsprire.

Băncile centrale din Norvegia și Elveția au continuat pe calea creșterii ratelor. Iar noul lider al băncii centrale din Turcia s-a îndepărtat cu îndrăzneală de poziția de politică monetară derutantă susținută de președintele țării, majorând brusc ratele.

În schimb, Rezerva Federală a SUA a ales să nu majoreze ratele, în ciuda faptului că oficialii și-au majorat previziunile privind inflația și au orientat piețele către o perioadă prelungită creștere a  dobânzilor.

Această combinație de evenimente este departe de a fi obișnuită. În contextul unei bătălii de doi ani împotriva inflației,  prezintă o situație confuză și derutantă, care aruncă o imagine negativă asupra băncilor centrale. Multe atrag acum furia politicienilor și a cetățenilor obișnuiți, presați de creșterea prețurilor și a ratelor ipotecare.

Vine stagflația?

Tema care stă la baza tuturor acestor evoluții este persistența inflației. A condus la un consens în rândul băncilor centrale potrivit căruia ratele dobânzilor trebuie să rămână ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar și pauza Fed este una temporară.

În consecință, piețele financiare anticipează din ce în ce mai mult o perioadă de stagflație – în care o economie se caracterizează printr-o creștere stagnantă și o inflație încă ridicată.Acest lucru nu numai că amplifică accentul pus pe băncile centrale, dar subminează autonomia politică de care este nevoie cu disperare pentru a restabili eficiența monetară și credibilitatea publică.

După cum se menționează în recentul raport anual al Băncii Reglementelor Internaționale, este posibil ca țările să „testeze deja limitele a ceea ce s-ar putea numi regiunea de stabilitate”.

Din nefericire, băncile centrale poartă o responsabilitate semnificativă pentru această situație – și ar putea deveni și mai problematică în cazul în care va avea loc o reaprindere a inflației bunurilor.

Două inițiative suplimentare sunt necesare de urgență

În primul rând, o abordare politică foarte bine gândită, care să mențină stabilitatea fiscală, îmbunătățind în același timp, în mod esențial, capacitatea de reacție a ofertei, productivitatea, funcționarea pieței forței de muncă și coordonarea la nivel regional/global.

În al doilea rând, ar trebui să existe o evaluare cuprinzătoare la nivel înalt a unor bănci centrale de către organisme independente numite de guverne,  gestionând  procesele de elaborare a politicilor acestora. O astfel de abordare cuprinzătoare și corectivă este esențială pentru ca băncile centrale să își aducă aportul la eforturile atât de necesare pentru a asigura prosperitatea economică pe termen lung, bunăstarea socială și o stabilitate financiară reală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
339 afisari

2 COMENTARII

  1. Cate off shoruri inghit astia ca sa poata fi credibili?,?? Dar fonduri de investitii mascate??

  2. & P’ăștia i-a ”corupt” Isărescu cu inflație, că Isîrescu o avea printre cele mai mari, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Când vin pensiile românilor, în luna februarie 2025. Se anunță întârzieri, iar oamenii abia supraviețuiesc după toate scumpirile

În luna februarie, pensionarii din România vor observa întârzieri semnificative, în special cei care primesc pensia prin poștaș.Deși jumătate dintre pensionari au optat pentru...

Un poliţist din Argeș, implicat în două accidente rutiere, la distanţă de doar câteva minute. Cum a fost posibil

Accidentele în care a fost implicat acelaşi poliţist au avut loc în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, în comuna Mihăești din județul Argeș.Prima...
proger