AcasăOldDoar un plan economic poate salva America lui Trump

Doar un plan economic poate salva America lui Trump

America are nevoie de o agendă de reformă economică la scara New Deal, susținută de un consens profesional și de o coaliție bipartidă care este dispusă să pună unele aspecte politice deoparte, în interesul salvării țării de pe o cale periculoasă.  

SUA se confruntă simultan cu ceea ce pare a fi un baraj continuu de provocări care amenință nu numai poziția sa pe scena mondială, ci și stabilitatea sa internă: o situație politică internă foarte tensionată, supravegheată de cel mai controversat președinte din istoria recentă; un rival geopolitic în creștere sub forma Chinei; o pandemie globală, care precipită blocajele devastatoare din punct de vedere economic în zonele urbane și moartea a peste 110,000 de americani; tulburări la nivel național, revolte și anarhie. Cu toate acestea, America suferea chiar înainte de sosirea coronavirusului, comentează The National Interest.

Economia sa, invidiată decenii la rând, a încetat să funcționeze pentru o mare parte a populației – 45% dintre americani lucrează cu 15 dolari pe oră. Clasa de mijloc are aproximativ 4.000 de dolari în active lichide și ar avea probleme de a rambursa 400 în caz de urgență. În tot acest timp, costurile de viață – inclusiv chiria, educația și asistența medicală – au crescut inadmisibil. De fapt, peste 10 la sută dintre americani nu au asistență medicală. Apoi, pandemia a lăsat milioane de șomeri, cu milioane de locuri de muncă probabil pierdute definitiv.

Virusul a expus o realitate brutală: Statele Unite acționează ca o națiune care nu reușește, permițând pasiv degradarea instituțiilor critice și a economiei sale, la mâna unei elite care nu poate fi contactată – una care pare incapabilă de evaluarea realistă a provocărilor, adaptarea la circumstanțele în schimbare rapidă și reacția la amenințări. Iar frustrările au fost vizibile și înaintea acțiunilor violente de terorism urban ale grupărilor stângiste afro-americane. Dacă SUA urmează din nou să continue competitivitatea globală, trebuie să-și reînnoiască propria capacitate de industrie strategică și să abordeze nevoile economice interne. Aceasta înseamnă crearea unui departament federal cu totul nou, care să poată dezvolta și executa o strategie națională. Ideea unui astfel de departament a fost reînviată anul trecut de profesorii Timothy Meyer și Ganesh Sitaraman de la Vanderbilt Law School.

Un organism care ar include numeroase birouri, agenții și programe care sunt în prezent independente sau situate în departamentele guvernamentale existente, printre care Administrația Comerțului Internațional, Administrația Dezvoltării Economice, Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie, Biroul Industriei și Securității sau Agenția de Securitate Economică. Un nou departament federal axat pe toate cele menționate mai sus ar pune la dispoziția Congresului informații valoroase de securitate economică, geopolitică și “ar reduce influența nocivă a grupurilor de interese din industrie bine conectate în elaborarea politicilor naționale”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari

2 COMENTARII

  1. jacota un habarnist anti TRUMP propune o prostie fara seamăn! Un comitet ,,bipartit”!! Adica ceva imposibil! Comitet din partidul lui Trump,tradiționalist,cu familia,religia,Dumezeu,sa faca alianta cu cei de la LGBT-democratii,neomarxiști,ca sa ridice America..Cît au fost democratii la putere-Obama în Ultimii 8 ani,economia SUA sa dus în cap! Iar acu sa vina tot democratii intr un comitet (50% ei) ca sa ce? Sa ridice economia? Păi ei nu știu asta,ei doar știu cum s-o prăbușească! Dovada ? Cei 8 ani în care democratii,Obama au condus țara.

  2. Trebuie sa recunosc ca economia amercana a functionat datorita politicilor lui Obama , Trump a reusit sa o prabuseasca . Republicanii au facut cea mai mare greseala din istoria lor politica desemnandu-l pe Trump candidat al Partidului Republican , nu se spala de rusinea asta multi ani de aici inainte !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger