Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, era considerată o admiratoare a politicilor ecologice ale președintelui american Joe Biden. Cu toate acestea, trebuie să țină cont de interesele comerciale europene.
În timp ce Washingtonul impune taxe vamale radicale asupra importurilor chinezești, iar Beijingul ripostează la anchetele comerciale ale Bruxelles-ului, von der Leyen a respins perspectiva ca Uniunea Europeană să se alăture demersurilor SUA. Dar pe ce parte a baricadelor se situează blocul comunitar?
Potrivit Financial Times, șefa CE susține că Occidentul nu se află într-un război comercial cu China, dar abordarea Bruxelles-ului ar trebui să fie „altfel” față de cea a Statelor Unite.
„Să spunem că împărtășim unele dintre preocupările omologilor noștri americani. Dar abordarea noastră este diferită. Americanii tocmai au aplicat tarife generale. Vrem să facem comerț, dar vrem să fie corect și să respecte regulile”.
Cât despre China, gigantul asiatic are “o supracapacitate masivă cu produse ieftine în mod artificial și inundând piața noastră, iar companiile europene au probleme în a accesa piața chineză în condiții echitabile. Acestea sunt subiecte care ne îngrijorează”.
Urmează reacția europeană?
Cu alte cuvinte, Ursula von der Leyen lasă de înțeles că amenințarea Chinei pentru Uniunea Europeană pare oarecum diferită decât cea percepută de Statele Unite și necesită o reacție europeană.
A declarat că se așteaptă ca ancheta UE, anunțată în septembrie anul trecut, să ajungă la concluzia că vehiculele electrice chinezești au beneficiat de „subvenții excesive pentru producție” și că răspunsul va fi „ca nivelul taxelor să corespundă nivelului daunelor produse”.
Chiar dacă nu mai vrea să meargă pe „model american”, doamna Ursula țintește un al doilea mandat și are nevoie se sprijinul publicului într-un an decisiv pentru alegerile europene.
Problema este că nu prea poate aborda diferit de SUA conflictele comerciale cu Biejingul. Pe ambele maluri ale Atlanticului se tot vorbește despre „de-risking” și „decuplare”, însă puțini văd acțiuni concrete. Atât politicienii americani, cât și cei europeni se tem de represaliile Chinei.
În acest context, încercările Ursulei von der Leyen de a apăra comerțul european sunt legitime, însă rămâne de văzut cât de puternic se poate poziționa pentru a-și îndeplini obiectivele. Și, mai ales, cum o vor spijini contribuabilii europeni – sătui deja de Green Deal și de alte poveri fiscale.
am ras de m-am tavalit pe jos , nu mai vrea Ursula , extraordinar Ursula face ce vrea ea ! nu zau ?
Ursula e nealeasa in fruntea UE. Sa continuie asa si urmeaza desfiintarea UE.
SCARBA ASTA MAI VREA UN MANDAT ,IAR PENTRU ASTA S-A INTORS CU CURUL LA APUS SI CU BOTUL LA RASARIT.
URSULA TOT MAI DEBUSOLATA !