Oficialii Uniunii Europene analizează modalitățile de refinanțare a obligațiunilor din era Covid în valoare de sute de miliarde de euro, pentru a evita ca bugetul comun al blocului să fie copleșit de costurile de rambursare.
O astfel de măsură, susținută ca opțiune de fostul premier italian Mario Draghi, ar extinde până la 350 de miliarde de euro împrumuturile UE fără precedent din perioada pandemiei, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă, relatează Financial Times. Discuțiile sunt într-un stadiu incipient cu privire la modul de concepere a unei soluții care să depășească opoziția fermă a unor capitale precum Berlinul și constrângerile juridice semnificative, precum și să convingă investitorii.
Dar finanțiștii se tem că, dacă nu sunt abordate, costurile de rambursare ar putea limita puterea de cumpărare a UE în anii următori. Draghi a precizat într-un raport prezentat săptămâna aceasta că obligațiile iminente – și lipsa de voință a statelor UE de a acorda Bruxelles-ului puteri de creștere a veniturilor sau mai mulți bani – fac ca blocul să se confrunte cu o criză bugetară severă.
„Suntem deja în regim de criză și a ignora acest lucru înseamnă a aluneca într-o situație pe care nu nimeni nu și-o dorește”, a avertizat fostul președinte al Băncii Centrale Europene.
De unde 800 de miliarde de euro pe an?
Problema este că UE are nevoie de o creștere a cheltuielilor – 800 de miliarde de euro pe an – pentru a evita un declin economic și a preveni tulburările sociale. Draghi a avertizat că productivitatea Europei este „foarte slabă”. Criza energetică a arătat că UE trebuie să pună capăt dependenței sale tradiționale de țările de pe alte continente.
Bruxelles-ul nu își coordonează politica pentru a schimba situația, în timp ce comerțul mondial încetinește și a devenit mai puțin deschis pentru țările europene,
Întrebată unde se vor găsi 800 de miliarde de euro pentru a investi în noi industrii și în retehnologizarea celor vechi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este nevoie de o abordare comună a accesării fondurilor, sugerând că UE ar putea împrumuta pentru prima dată prin accesarea piețelor internaționale de obligațiuni.
Dacă doamna Ursula spune că „prioritățile europene comune trebuie să fie finanțate cu bani europeni comuni”, nu e clar cine este dispus să se înhame la acest proiect.
Unii analiști susțin că economia zonei euro ar putea să intre în recesiune. Guvernele impun taxe și impozite tot mai mari, bugetele naționale sunt dezechilibrate. Încrederea investitorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv.
Cine a comandat cheltuielile trebuie sa plateasca, fie din bugetul personal fie din munca prestata in folosul comunitatii (desigur ca detinut in cadrul unei inchisori de mare securitate pentru protectia celor multi).