AcasăEconomieDistribuitorii vor ca românii să suporte investițiile în rețele timp de 10...

Distribuitorii vor ca românii să suporte investițiile în rețele timp de 10 ani

Green Deal, pe banii românilor

Banii din Fondul de modernizare alocați distribuitorilor pentru investiții în rețele nu sunt nici pe departe suficienți, a atras atenția Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Aceasta sugerează că ANRE ar trebui să aprobe tarife mai mari de distribuție, ca să se acopere necesarul modernizării și extinderii rețelelor pentru integrarea energiei regenerabile, pe o perioadă de 5-10 ani.

Tranziția la energia verde nu presupune numai construirea de capacități de producție regenerabile, ci, în primul rând, reconfigurarea rețelelor de distribuție, ceea ce înseamnă investiții uriașe. Fără aceste investiții, Strategia energetică elaborată de Guvern nu poate fi aplicată, au avertizat reprezentanții companiilor de utilități din energie. ”Astăzi vorbim și despre un flux bidirecțional de energie, ceea ce înseamnă că trebuie preluată energia și de la prosumatori, fără să afectezi calitatea rețelelor, a serviciilor. Sectorul de distribuție este critic și, fără investiții, noi nu vom putea face nimic din Strategia energetică. În PINESC-ul actualizat de Ministerul Energiei și aflat încă în procedură de consultare publică eu am văzut o dublare a capacităților de producție energie regenerabilă până în 2030. Dar integrarea în sistem a acestor capacități, dar și a noilor tehnologii depinde foarte mult de rețele, de capacități de stocare și de investiții. Fără aceste investiții eu rămân la concluzia că vorbim povești legate de tranziția energetică”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), într-un interviu acordat DCNews. Ca o estimare în ce privește magnitudinea investițiilor, aceasta a arătat că, de la o investiție anuală pentru toți operatorii de 500 milioane de euro pe an, trebuie să se ajungă undeva la 1,5 miliarde de euro pe an.

Povara cheltuielilor, transferată consumatorilor

Prin Fondul de modernizare, 1,1 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția distribuitorilor, cu o eventuală suplimentare a acestor sume până la 2 miliarde de euro, dar totuși este puțin față de valoarea totală de investit, susține Daniela Dărăban. ”O parte din investiții va fi acoperită prin tariful de distribuție, adică plătește consumatorul, iar o parte ar trebui să vină din finanțările distribuitorilor, care intră în competiție în momentul în care caută bani să finanțeze aceste investiții cu alte oportunități de investiție. Iar dacă ANRE, cel puțin pe nivelul de rată de rentabilitate publicat astăzi, vine cu o propunere de rată de rentabilitate a valorii investițiilor undeva sub ceea ce vedem ca rată de rentabilitate a titlurilor de stat, ne vom confrunta cu o limitare a capacității de investiție a distribuitorilor. Eu nu cred că va exista investitor să accepte să finanțeze un sector care este și foarte riscant. Pentru că sectorul a deventit mult mai riscant acum”, a afirmat directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban. Potrivit acesteia, chiar dacă estimările Guvernului au arătat că majorarea tarifelor de distribuție pentru acoperirea investițiilor în rețele ar fi insuportabilă pentru consumatori, estimările companiilor de utilități din energie nu conduc la insuportabilitate, mai ales că efortul financiar al consumatorilor s-ar întinde pe o perioadă de doar 5-10 ani, după care se va intra pe un platou al tarifelor.

Prosumatorii, opriți la intrarea în sistem

Prosumatorul va trebui să devină parte din sistemul energetic național și să înțeleagă și el care sunt provocările în acest sistem, consideră directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban. În momentul de față, prosumatorii produc în timpul zilei, când și curba de consum este foarte jos, însă vârfurile de consum în România sunt dimineața și seara. ”Ca să se poată maximiza energia produsă de prosumatori trebuie introdusă stocarea. Stocând ceea ce produci în timpul zilei poți în primul rând tu, prosumator, să beneficiezi de energia respectivă în momentul în care o consumi, dar se poate folosi și mai calculat în sistem. În momentul de față sunt niște limitări tehnice. Sistemul de distribuție funcționează pe niște parametri de tensiune, iar în momentul în care se iese din acești parametri, se stopează intrarea, pentru a menține echilibrul sistemului. În caz contrar, am asista la pene de curent sau la variații mari de tensiune care distrug aparatura electrocasnică. Iar acestea nu vor afecta doar prosumatorii, ci toți clienții, iar obligația noastră, ca distribuitori, este să asigurăm securitatea sistemului, împreună cu operatorul de transport și Dispecerul Energetic Național”, a precizat Daniela Dărăban, director executiv al ACUE.

4-5 ani pentru o rețea

Distribuitorii și-au înțeles rolul, și-au făcut și calculele necesare de investiții ca să satisfacă așteptările noilor intrați pe piață, dar nu se poate întâmpla peste noapte, semnalează reprezentanții companiilor de utilități din energie. ”Proiectele de fotovoltaice se pot face în maximum 2 ani de zile, în cazul celor mai complexe, dar îmbunătățirea rețelelor se întâmplă cam în 4-5 ani. Eu nu spun că nu există zone în care se pot face mai repede, dar, pe medie, cam ăsta este decalajul între proiectul de producție și proiectul de distribuție ca să-și asigure infrastructura necesară”, a mai spus directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.