AcasăEconomieDincolo de China: Economia mondială are nevoie de o nouă putere. Cine...

Dincolo de China: Economia mondială are nevoie de o nouă putere. Cine se califică

Producătorii globali privesc dincolo de China, iar India pregătește să profite de acest moment.

Guvernul premierului Narendra Modi cheltuiește 20% din buget pentru investiții de capital, cel mai mult în cel puțin un deceniu.Modi este mai aproape decât orice predecesor de a putea afirma că India își atinge în sfârșit potențialul economic.

„India se află în pragul unei schimbări uriașe”, a declarat Nandan Nilekani, unul dintre fondatorii Infosys Ltd., una dintre cele mai mari companii de servicii tehnologice din țară.

Contextul rivalității dintre SUA și China este favorabil Indiei – și va fi marele beneficiar, deoarece, potrivit analiștilor, marile companii se îndreaptă spre o strategie „China plus unu”.

În timp ce țări dezvoltate se confruntă cu încetinirea creșterii economice, miza este tot mai mare pentru a găsi o altă națiune echipată pentru a propulsa economia globală.

Morgan Stanley preconizează că India va conduce o cincime din expansiunea mondială în acest deceniu, poziționând această națiune ca fiind una dintre cele doar trei care pot genera o creștere anuală a producției de peste 400 de miliarde de dolari.

Teza se reflectă pe piețele globale de acțiuni, indicele indian Sensex tranzacționându-se în ultimul trimestru la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu față de S&P 500. În raport cu alte piețe emergente, acțiunile indiene nu au fost niciodată mai mari.

Desigur, aspirațiile lui Modi în domeniul producției nu sunt noi. Campania sa „Make in India” a demarat în 2014, căutând să imite China și tigrii din Asia de Est – de la Singapore la Coreea de Sud și Taiwan – care au urcat în rândul economiilor bogate.

Dar, în calitate de președinte al Grupului celor 20 de națiuni, India are un impuls. O strategie externă construită pe alianțe multiple și pe un interes propriu a făcut ca această țară să crească de 33 de ori achizițiile de petrol rusesc, ignorând presiunile Washingtonului.

Există chiar și unele semne de pragmatism atunci când vine vorba de relația tensionată cu China vecină – mai mult de o duzină de furnizori chinezi ai Apple primesc autorizația inițială de la New Delhi pentru a-și extinde operațiunile, susținând eforturile gigantului tehnologic de a redirecționa producția către India.

Bloomberg Economics se așteaptă ca venitul pe cap de locuitor al Indiei să crească la nivelul țărilor dezvoltate în zece ani, în timp ce PIB-ul va atinge 8,5% la începutul deceniului viitor.

Centrul pentru Economie și Cercetare în Afaceri prezice că India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari

1 COMENTARIU

  1. Articol pentru necunoscători. Daca in Mumbai sunt oameni care traiesc cu 3 dolari pe luna si dorm in cotețe, cam despre ce vorbim? Sărăcia e la cel mai mare nivel. Greu de ajuns o China

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger