AcasăEconomieDin lac în puț: bancherii centrali ridică ratele dobânzilor la nivel istoric

Din lac în puț: bancherii centrali ridică ratele dobânzilor la nivel istoric

Gardienii euro saltă costurile de împrumut, cu riscul de a distruge economia

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la un maxim istoric în încercarea de a răci prețurile de consum.

Decizia pe muchie de cuțit a BCE de a majora joi, pentru a zecea oară consecutiv, rata dobânzii la depozite, cu 25 de puncte de bază, până la 4%, a venit în contextul în care oficialii și-au redus previziunile de creștere pentru economia zonei euro.

Euro a scăzut cu 0,24% față de dolar, până la 1,07 dolari, după decizia consiliului guvernatorilor BCE de la Frankfurt. Potrivit Financial Times, randamentele obligațiunilor germane pe doi ani, sensibile la rata dobânzii, considerate un punct de referință pentru zona euro, au scăzut cu 0,04 puncte procentuale, la 3,13%.

Mulți economiști prevăd că marile bănci centrale se apropie de finalul majorărilor de rate, deoarece inflația este în scădere, iar creșterea economică încetinește sub presiunea costurilor mai mari ale împrumuturilor.

Decizia BCE a fost cea mai importantă din mai bine de un an, membrii consiliului de guvernare, mai ponderați, subliniind semnele unei creșteri mai slabe, încetinirea creditării bancare, răcirea pieței muncii și scăderea inflației pentru a argumenta în favoarea unei pauze. Însă „șoimii” se temeau că inflația este încă prea ridicată.

Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei vor anunța săptămâna viitoare strategiile lor privind politica monetară.

Decizia de joi duce rata dobânzii la depozite a BCE peste precedentul nivel record din 2001, când cei care au stabilit rata au majorat costurile de împrumut pentru a crește valoarea monedei euro nou lansate.

Și arată că bancherii rămân mai îngrijorați de riscul ca majorarea prețurilor de consum să rămână peste țintă decât de pericolul unei încetiniri puternice a economiei.

Economiștii au redus previziunile de creștere a zonei euro în ultimele săptămâni, după ce producția industrială și vânzările cu amănuntul au scăzut în iulie, iar sondajele de opinie din mediul de afaceri au indicat o nouă scădere în august.

Cei care stabilesc ratele consideră că încetinirea activității economice este de natură să reducă presiunile asupra prețurilor.

Inflația din zona euro a scăzut deja de la un vârf de 10,6% anul trecut la 5,3% în august.

Se așteaptă ca inflația să continue să scadă, deși nu se anticipează că va atinge ținta de 2% a BCE până în 2025. Recenta revenire a prețurilor petrolului a generat îngrijorări că procesul de dezinflație va fi accidentat.

Ratele dobânzilor combat inflația prin creșterea costului creditelor pentru bunuri pe care oamenii doresc să le cumpere, în special case, și pentru investițiile întreprinderilor în clădiri și echipamente.

Astfel, se răcește cererea de bunuri și se reduce presiunea ascendentă asupra prețurilor.Reversul medaliei este că majorările de rate pot afecta semnificativ creșterea economică dacă sunt exagerate.

Lipsa forței de muncă a dus la creșterea salariilor oamenilor – un factor care complică lupta BCE împotriva inflației. De asemenea, asupra perspectivelor cântărește și un euro mai slab față de întărirea dolarului american, deoarece investitorii consideră că slăbiciunea economică va lovi Europa și China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
403 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger