AcasăEconomie“Din ce în ce mai cool.” Parisul încearcă să fure coroana Fintech...

“Din ce în ce mai cool.” Parisul încearcă să fure coroana Fintech a Marii Britanii

Un număr tot mai mare  de startup-uri se instalează  în Paris, pe măsură ce guvernul francez face presiuni pentru ca metropola să fie în fruntea sectorului tehnologiei financiare din Europa.

Londra este în continuare cel mai mare centru pentru fintech-uri din Europa, dar influența  sa a slăbit oarecum în ultimii ani.

Săptămâna trecută,fondatorii Revolut, un startup britanic care face presiuni pentru a primi o licență bancară din partea autorităților, au criticat City-ul pentru birocrația din reglementare și plecarea unor finanțiști după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Multe persoane din blocul comunitar sunt de acord că schimbarea seismică provocată de Brexit a ajutat Parisul în eforturile sale de a deveni o alternativă reală la Londra și Berlin – în mod tradițional centrul tehnologic al continentului – în ultimii ani.

„Nimeni nu mai vrea să audă de Brexit, dar influența sa asupra fintech-ului este de netăgăduit”, spune Nicolas Benady, directorul executiv al firmei bancare Swan. „Obținerea unei prime licențe într-o singură țară este o sarcină uriașă pentru un startup tânăr, așa că, dacă trebuie să aleagă o piață, de ce ar alege 67 de milioane de oameni în locul a 450 de milioane de oameni?”.

La Paris, o bună parte dintre fondatorii din domeniul fintech rămân optimiști. O treime dintre companiile care se alătură programelor de startup aici sunt din străinătate, cu o prezență tot mai mare din Marea Britanie.

Parisul atrage startup-urile în multe moduri: un program generos de vize, granturi publice și faptul că fondatorii sunt stimulați fiscal să susțină bani și investiții.

Afacerile fintech pentru prima dată în capitala Franței au crescut cu 22 de milioane de dolari, până la 96,4 milioane de dolari în 2022, potrivit datelor Pitchbook.

Cultura populară a făcut, de asemenea, ca antreprenoriatul să devină „din ce în ce mai cool” pe scară mai largă, susține investitorul franco-american Zoe Mohl, director la Balderton Capital.

Qui Veut Etre Mon Associé? (versiunea franceză a emisiunii de televiziune Shark Tank) prezintă antreprenori de top din domeniul tehnologiei care au devenit investitori, în timp ce anul trecut fostul jucător al echipei Paris Saint-Germain, Blaise Matuidi, a lansat în colaborare Origins Fund pentru finanțiștii sub-reprezentați aflați la început de drum.

Anul trecut, Franța a contrazis tendințele generale de scădere la nivel mondial. Valoarea tuturor tranzacțiilor franceze în domeniul fintech a crescut cu aproximativ 30%, ajungând la 2,1 miliarde de dolari.

La Londra, valoarea acestor tranzacții a scăzut cu o cincime, până la aproximativ 10 miliarde de dolari, în timp ce la Berlin a scăzut cu 10%, până la 2,7 miliarde de dolari.

Banca de stat BpiFrance conduce investițiile finanțate din fonduri publice, cu sume cuprinse de până la  20 de milioane de dolari pentru startup-uri. De asemenea, distribuie 276 de milioane de euro din fondurile Uniunii Europene pentru antreprenori prin programul InvestEU.

Franța are 27 de unicorni, adică companii private cu o valoare de peste un miliard de dolari. Țara a depășit deja promisiunea lui Macron de a crea 25 de unicorni până în 2025, mărindu-și totalul de la doar cinci în 2018.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger