AcasăEconomieDigitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează

Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează

Fiscul dă rateuri după rateuri. Nimic nu merge

Digitalizarea ANAF, cu care s-au tot lăudat guvernele care s-au perindat în ultimii ani, este, de fapt, un simulacru. În realitate, nici măcar aplicațiile banale nu funcționează prin direcțiile Fiscului, fapt care permite o reducere majoră a încasărilor la buget. Mai mult, unele aplicații sunt atât de prost făcute, încât nu sesizează cum firmele își micșorează sumele datorate statului, chiar și peste termenul legal în care o pot face. 

Primul val al digitalizării ANAF, cu care s-au tot lăudat cei aflați pe la conducerea guvernelor din ultimii ani, a fost o adevărată bătaie de cap pentru angajații Fiscului, care s-au blocat prin aplicațiile care mai de care mai catastrofice. Între timp, lucrurile s-au înrăutățit, astfel că s-a ajuns ca nici cele mai banale aplicații să nu mai funcționeze.

Ultimul raport de control al Curții de Conturi făcut la Direcția Regională a Finanțelor Publice Ploiești arată că, din cauza nefuncționării aplicațiilor informatice dedicate contribuabililor persoane fizice administrate la Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), aferent contribuabililor persoane fizice și a celor care desfășoară activități independente arondați AJFP Prahova, nu au fost emise din oficiu și comunicate deciziile de impunere aferente sumelor datorate privind contribuțiile sociale și impozit pe venit începând cu veniturile anului 2019, entitatea fiind în imposibilitatea emiterii acestora.

Astfel, Curtea de Conturi a somat conducerea DGRFP Ploiești să dispună structurilor subordonate din cadrul AJFP Prahova efectuarea demersurilor necesare către structurile abilitate pentru urgentarea deblocării și asigurării funcționării aplicațiilor informatice administrate la nivelul CNIF, dedicate impunerii persoanelor fizice, care să permită analiza și emiterea deciziilor de impunere pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente perioadei 2019-2021.

În același timp, aplicația informatică utilizată pentru preluarea în evidență a declarațiilor de impunere depuse de contribuabili nu este adaptată și nu semnalează depunerea în afara termenului de prescripție a unor declarații rectificative care diminuează obligațiile de plată. În acest sens, au fost identificate cazuri în care au fost corectate declarațiile de impunere după împlinirea termenului legal de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale, prin diminuarea obligațiilor de plată datorate bugetului de stat.

Colectarea merge tot mai prost

În ce privește activitatea de colectare a veniturilor bugetului general consolidat, în anul 2022 nu au fost luate toate măsurile legale în cazul nedepuneii sau depunerii cu întârziere a declarațiilor de impozite, taxe și contribuții, precum și a situațiilor financiare anuale și semestriale, unitățile fiscale procedând în special la notificarea contribuabililor, fiind aplicate în foarte mică măsură sancțiuni contravenționale și neaplicate în cazul în care contribuabilii nu au răspuns notificărilor.

Cauza a fost acțiunea limitată a organelor fiscale față de indisciplina fiscală a contribuabililor, iar consecințele, lipsa informațiilor necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale a contribuabililor, necunoașterea la fiecare perioadă a sumelor cuvenite cu orice titlu bugetului consolidat al statului și menținerea stării de indisciplină în rândul contribuabililor.

Inspectorii Curții de Conturi au mai depistat că, la nivelul AJFP Prahova nu s-au analizat, în toate cazurile, informațiile existente pentru determinarea situației fiscale a contribuabililor persoane juridice care au declarat un impozit pe profit mai mic decât cel real, nefiind, astfel, identificate potențiale venituri la bugetul de stat. Totodată, s-au constatat neconcordanțe neanalizate între impozitul pe venit sau remunerație impozabilă raportate de contribuabili pentru anul 2022, la capitolul rezidenți ai altor state membre ale Uniunii Europene cu venituri realizate în România.

Haos total

În 33 de cazuri nu s-au valorificat informațiile existente la nivelul AJFP Prahova în vederea stabilirii situației fiscale reale pentru contribuabilii care nu au optat și nu au fost înregistrați niciodată pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare, dar care au declarat nejustificat TVA neexigibilă prin deconturile de TVA depuse în anul 2022, și contribuabili pentru care opțiunea de utilizare a regimului derogativ de plată a TVA a încetat în urmă cu mai mult de trei ani, dar care au raportat prin deconturile de taxă TVA neexigibilă provenind din operațiuni mai vechi de 3 ani, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Totodată, controalele au evidențiat faptul că nu s-au analizat și valorificat, în toate cazurile, informațiile fiscale existente la nivelul AJFP Prahova pentru determinarea situației fiscale a unor contribuabili care au raportat în 2022 tranzacții de la societăți inactive sau radiate. Au fost constatate situații de neanalizare a bazelor de date ANAF pentru identificarea și stabilirea stării de fapt fiscale a societăților inactive cărora li s-a anulat codul de înregistrare în scop de taxă și care, deși au efectuat operațiuni declarate de parteneri în perioada de inactivitate, nu au declarat taxa pe valoarea adăugată de plată. De asemenea, organele fiscale nu au analizat, în toate cazurile, informațiile existente pentru determinarea corectă a situației fiscale a contribuabililor înregistrați în scop special de taxă, care au raportat prin Declarația recapitulativă privind livrările, achizițiile și prestările intracomunitare, fiind identificați contribuabili care nu au achitat taxa datorată bugetului de stat.

De ce nu vin bani la buget

Ca la fiecare control în ograda ANAF, au fost descoperite cazuri de firme care au raportat pierderi în ultimii 5 ani, fără ca Fiscul să facă analize de risc sau verificări la aceste companii. Astfel, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost analizate și valorificate informațiile fiscale existente în bazele de date proprii și nu au fost efectuate verificări privind riscul fiscal în cazul unor contribuabili persoane juridice care au declarat prin situațiile financiare la 31 decembrie 2021 sume datorate acționarilor sau asociaților cu valori negative, sume considerabile și negative în contul numerarului în casierie, precum și sume considerabile în contul avansurilor de trezorerie, din care parte au raportat pierderi în ultimii 5 ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.053 afisari

4 COMENTARII

  1. LEGAT DE DECLARAREA VENITURILOR DIN CHIRII!
    O bătaie de joc la adresa cetățeanului roman… Am vrut sa depun declarația ptr impozit pe chirie apartament. Oare de ce aveți asemenea salarii dacă pe mine om de rand ma puneți sa va calculez detailat impozitul? Eu nu sunt contabil ( eu trebuie sa va fac munca?). Eu știu ca trebuie sa va plătesc 10% din valoarea pe un an…trebuie sa va declar contractul… voi ma puneți sa va fac calcule detaliate pe acest formular!!!
    RUSINE sa va fie în momentul în care doriți salarii degeaba ptr munca pe care o depuneți.
    OMUL DE RAND CARE DEPUNE FORMULARELE VOASTRE NU ESTE CONTABIL!!!!!!!
    !!! Mai aveți tupeul sa spuneți ca a-ți simplificat acest formular… minciuni, în 2024 este mai complicat decât în 2023…
    Pai domnilor inteligenți de la ANAF, odată declarat un apartament ( înregistrat în calculatorul ANAF-ului), ar trebui sa existe depunere de formular doar în cazul unei modificări ( de suma sau chiriași)

  2. Ca vor sa ne transforme pe toți în contabili, e adevărat, ca nesimțirea funcționarilor de la ghișee și nu numai, este maximă, că nu le funcționează sculele intr-o țară care a scutit de impozit IT-istii , e cât se poate de adevărat, dar, v- ați întrebat dacă ei vor că acestea să funcționeze?? Cum își mai iau OBOLUL dacă totul e electronizat ??? Aud …?

    • Puneți problema exact ca în cazul tău: poți sa vorbești dacă nu te întreabă nimeni, dar asta nu înseamnă că te baga cineva în seama

  3. stati sa vedeti la instante. trece timpul cu saptamanile si ei nu pun hotararea pe portal

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger