AcasăEconomieDezastru total în agricultură. Ministrul Barbu raportează producții fanteziste

Dezastru total în agricultură. Ministrul Barbu raportează producții fanteziste

Ministrul Agriculturii ne-a tăiat și de la despăgubirile date de UE

Seceta și arșița din acest an au calamitat, aproape în totalitate, suprafețele cultivate de fermieri. Aceștia spun că niciodată, în ultimii aproape 50 de ani, România nu s-a confruntat cu un astfel de dezastru. Șocul cel mai mare al agricultorilor a fost declarația ministrului Florin Barbu, care a vorbit despre producții mai mari decât anul trecut, refuzând să declare starea de calamitate. Afirmațiile demnitarului vor avea consecințe extrem de grave, dat fiind că nu vom primi despăgubiri de la UE.

În cei 43 de ani de când face agricultură nu a fost niciodată o astfel de nenorocire în acest domeniu, ne spune fermierul Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor și Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Situația este dezastruoasă în toată țara, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că producțiile la cereale sunt mai mari decât anul trecut.

”Acesta a spus că sunt date de la INS, dar INS nu a întrebat niciun fermier ce producție a făcut. În realitate, producțiile sunt la jumătate față de anul trecut, în condițiile în care anul trecut a fost unul foarte prost pentru agricultură. Am să-i cer Corpului de Control al Prim-Ministrului să se autosesizeze și să vadă ce se întâmplă cu producția asta declarată de ministru, pentru că vorbim de consecințe grave. Toată Europa a fost afectată de secetă și celelalte țări din UE fac presiuni majore pentru a primi despăgubiri. Dacă tu, ca ministru al Agriculturii, declari că România a avut așa producții mari, n-o să primim niciun ban. Pe de altă parte, dacă acele cantități enorme de care vorbește ministru chiar există, ele nu apar nicăieri pe piață și nici în depozite, ceea ce înseamnă că este la negru”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. La ceea ce s-a produs, în special la porumb, nu se va asigura nici consumul intern, spun fermierii. Și cei care au irigații au avut probleme cu arșița, pentru că s-au uscat culturile sub pivoți. Până la un metru adâncime nu găsești o lacrimă de apă. În prima fază de vegetație culturile arătau foarte bine, dar, ca niciodată, întâlnim porumb cu înălțime de 2 m – 2,5 m care nu a fructificat, din cauza temperaturilor. ”Când te uiți din mașină vezi un lan de porumb și te aștepți să ai 10 tone de boabe, dar nu găsești știuleți. Situație mai gravă decât anul acesta nu a fost niciodată pe o suprafață atât de mare”, arată președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

S-a terminat cu agricultura

Suspendarea ratelor și creditele cu dobânzi mici pe care le pot lua fermierii, despre care tot vorbește ministrul Barbu, sunt povești, susține Laurențiu Baciu, pentru că nicio instituție bancară nu funcționează și nu va funcționa niciodată pe soluțiile date de minister.

”Au mai fost luate măsuri de acest gen și nu s-a întâmplat nimic. Băncile și firmele de inputuri și-au văzut de treaba lor. Eu, până la ora, asta nu am semănat nimic, nu m-am aprovizionat cu nimic. Nici nu am cu ce, dar nici nu am curajul pentru că nu știu ce urmează și nu-mi mai pot permite să fac niciun fel de cheltuială. La fel și ceilalți fermieri, stau ca și mine, că nu știu ce să facă. Cred că 90% din fermieri, la ora asta, nu știu dacă mai au vreun viitor în agricultură. Și s-ar putea ca la anul, dacă întârziem cu lucrările sau nu mai însămânțăm, să avem suprafețe foarte mici însămânțate cu grâu sau cu alte culturi de toamnă și o să avem o lipsă de produse pe piață. Peste toate acestea, prețul de achiziție de anul acesta a fost mai mic decât anul trecut, chiar dacă nu a fost producție. Numai la noi se poate întâmpla așa ceva, în condițiile în care inputurile au tot crescut, de aia s-au înglodat în datorii fermierii”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta semnalează că, dacă Guvernul ar fi declarat calamitate națională, s-ar fi făcut presiuni la Bruxelles, că de aceea suntem în UE.

”De la noi nu am auzit să facă cineva presiuni acolo, pentru că toți trăiesc într-un compromis total. Dacă s-ar face presiuni, s-ar găsi niște bani, așa cum se găsesc și pentru armament. Din informațiile pe care le am, chiar și Rusia și Ucraina trec printr-o situație deosebită din cauza secetei și a căldurilor extreme. Și nici în celelalte mari bazine de cereale din Australia, Argentina, Brazilia, SUA situația nu este foarte roză, anul acesta producțiile de cereale fiind mai mici cu zeci de milioane de tone. Și asta în condițiile în care a crescut și consumul. Tot globul este în alertă, numai la noi nu se întâmplă nimic, dacă este să-l ascultăm pe ministrul Agriculturii”, a mai afirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

La minister totul e bine

Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care a citat date ale Institutului Național de Statistică, producția de grâu a României a fost, anul acesta, cu 1,7 milioane de tone mai mare ca în 2023. ”Și la porumb vom avea o producţie foarte bună, pentru că atunci când ai aproape 890.000 – 900.000 de hectare cu porumb în sistem irigat, cu o medie de 12-14 tone, din start, din cele 2,7 milioane de hectare însămânţate cu porumb, numai din sistemul de irigat faci undeva între 10 şi 11 milioane de tone. Deci, din punct de vedere al consumului intern, dacă vorbim şi de zootehnie, dar şi de export, România are cantităţile necesare astfel încât să acoperim aceste lucruri”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
607 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta stie tabla inmultirii si impartirii sau ce e 5g sa explice ce e si ,cu seceta,?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger