AcasăEconomieDezastru la fotovoltaice. Producție anemică și în sezonul cald

Dezastru la fotovoltaice. Producție anemică și în sezonul cald

Pentru că este încălzire globală, producția de energie din fotovoltaice în perioada 1 ianuarie -31 mai 2023 a înregistrat o prăbușire catastrofală, raportându-se un minus de peste 116 milioane de kWh față de aceeași perioadă a anului trecut. Culmea este că scăderea abruptă vine  pe fondul unei creșteri accelerate de instalări ale panourilor fotovoltaice, cel puțin la prosumatori. Totodată, potrivit Institutului Național de Statistică, în primele 5 luni ale acestui an, consumul de energie al populației s-a redus cu 13,6%.

Panourile fotovoltaice nu reușesc să suplinească golurile capacitățior pe cărbune închise de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu. De la 1 ianuarie până la 31 mai, producția de energie din fotovoltaice a fost mai scăzută cu peste 116 milioane de kWh, semn că încălzirea globală nu a ajuns încă în Româna. Per total, în această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 28.407,3 milioane kWh, în creștere cu 1.174,9 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Producţia din termocentrale a fost de 7.502,1 milioane kWh, în scădere cu 1.266,5 milioane kWh (-14,4%). Producţia din hidrocentrale a fost de 9.027,7 milioane kWh, în creștere cu 2.716,1 milioane kWh (+43,0%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4.619,3 milioane kWh, în scădere cu 43,8 milioane kWh (-0,9%). Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I-31.V.2023, a fost de 3.646,9 milioane kWh, în creștere cu 17,7 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 628,0 milioane kWh, în scădere cu 116,6 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022, arată INS. Dintr-o capacitate instalată de 1.538 MW, panourile fotovoltaice nu reușesc să producă, în medie, decât 10-12% pe an. Nici acum, în plin sezon cald, fotovoltaicele nu produc la capacitate maximă. Astfel, potrivit datelor Transelectrica, ziua, panourile abia reușesc să producă circa 500 MWh.

Scad resursele de energie primară

Potrivit INS, în perioada 1.I-31.V.2023, resursele de energie primară au scăzut cu 0,9%, iar cele de energie electrică au crescut cu 4,3% față de perioada 1.I-31.V.2022. Principalele resurse de energie primară, în perioada 1.I-31.V.2023, au totalizat 13.544,5 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 122,5 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia internă a însumat 7.687,8 mii tep, în creștere cu 251,9 mii tep (+3,4%) faţă de perioada 1.I-31.V.2022, iar importul a fost de 5.856,7 mii tep, în scădere cu 374,4 mii tep (-6,0%). Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 20.563,1 milioane kWh, cu 7,5% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 5,2%. Totodată, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 20,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 13,6%. Exportul de energie electrică a fost de 5.482,3 milioane kWh, în creștere cu 2.975,5 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2.361,9 milioane kWh, în scădere cu 132,2 milioane kWh.

Declinul, din 2019

Producția de energie din surse regenerabile a atins un vârf în 2019, când s-a obținut cea mai mare valoare, de 2,927 TWh, aportul decisiv fiind dat de hidroenergie, față de 2,826 TWh în iunie 2023. La combustibili fosili, producția iunie 2023 vs iunie-2019 a fost cu 34,7 % mai mică ( 0,861 TWh vs 1,319 TWh ), iar la nuclear, în iunie 2023, valoarea a fost de 0,725 TWh. În ce privește prețul energiei electrice, în iunie 2023, acesta a scăzut cu circa 63 % față de luna iunie 2022.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
32.059 afisari

47 COMENTARII

  1. programul casa verde fotovoltaice este o mare teapa pe care tradatorii din guvernul de slugi ciolacu o dau românilor.
    statul român condus de acesti mincinosi refuza prin procedeul amânării la nesfarsit sa plateasca partea ce si-a asumat-o statul prin contract.
    deja de la inceputul anului, pentru ca nu au primit sumele convenite, instalatorii trec un nou paragraf in contractele cu clientii-prosumatori.
    adică nu instaleaza nimic pana ce clientul nu isi asuma sub semnatura ca va plati el partea statului(cei 20.000 lei) daca guvernul nu plateste pana la finalul anului.
    suntem in iulie si pentru lucrarile facute pana acum, jegurile din guvern nu au facut platile catre instalatori pentru panourile care deja produc de luni bune.
    ca sa nu mai vorbim ca firmele private se folosesc de curentul produs la prosumator dar compensarea 1 la 1 este dupa 2 ani si nicidecum nu iese 1 la 1.
    jegurile de la firmele private din energie doar se folosesc de prosumatori!
    prosumatorii platesc transportul si distributia curentului, dar hotii de privati nu platesc in nici un fel chiria spatiului pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice la prosumatori.

    • Cum produci fara sa fii prosumator?? Eventual platesti si productia ca si consum ca nu se factureaza productia ,nici daca ai contor dublu sens!

      • Simplu, se scoate invertorul din limitare, ai aprobat si montat contorul dublu sens, dar nu ai ATR emis de operatorul de distributie, ca sa poata (re)face contractul cu furnizorul. Practic pompezi in retea, dar nu se deconteaza. Singurul avantaj in aceasta faza, este ca scad kW care trebuie platiti de consumator.
        Sunt zeci de mii de cazuri, aici este o mare, mare golaneala. Cu acordul tuturor, evident. Se amana intentionat emiterea ATR. Dupa ce ai ATR si vrei sa refaci contractul, alta amanare. In timpul asta pompezi in retea energie pe care cineva o revinde.

    • De acord, am sesizat aceasta mare țeapă, in conditiile in care am mai suplimentat de la mine 2kw adică un sistem de 5kw, in al treilea an de producție panourile au decedat ,mi-a produs în luna iunie 56kw. Am sistemul realizat prin casa verde si instalatorul mi-a montat niște panarame de panouri.

  2. parca la1000 de milioane se spune un miliard dar la 7000 de milioane cum se spune ca nenea cu articolu nu mai stie numerele.Apoi multiplu de la kw se numeste gw.

  3. dezastru este pentru ca statul român NU PLATESTE!
    statul român face abuzuri pe banda rulanta!

  4. Per total, în această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 28.407,3 milioane kWh, în creștere cu 1.174,9 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022.
    Dupa aceasta fraza, oamenii destepti trec la alt articol.
    Ceilalti intra in jocul autorului

    • Clasificare Diseminare Centralizare Colectare Informatii…
      Piramida Date Informatii Cunoastere Intelepciune sau DIKW pyramid
      „Cartea” e scrisa de acum 2500 ani….nu aveti exclusivitate…nici pe „Carte” nici pe „Inteligenta”…
      SUN TZU
      Arta Razboiului
      „Or, există cinci feluri de agenţi secreţi care pot fi folosiţi şi anume: agenţi indigeni, interiori, dubli, lichidabili şi volanţi.”
      Vezi de care esti….in ce categorie esti „clasificat”…ar fi primul semn de inteligenta…

  5. panourile alea
    vezi poza
    sint de fapt reluarea lucrarii satanei,
    a tembelizatorului pe post de icoana.

  6. Eficienta panourilor scade simultan cu creșterea temperaturii. Trebuie răcite. Cel mai bun randament îl au iarna când e soare.

    • Deci, hai sa le băgăm în sere și să le asiguram aer condiționat! La panouri, zic 🙂

  7. E simplu: prosumatorul a văzut ca statul îl arde, iar acum nu mai vrea sa bage curent în rețea, ca doar nu și or fi pus draperii pe panouri

    • intr-adevar. butonul INVERTORULUI este la prosumator si daca statul ne arde la buzunar si nici nu plateste, iar beneficiarii de energie electrica si cei care ne emit facturile ne fura…foarte buna ideea de a le da si noi curent cu portia din panourile montate pe acoperisurile noastre pentru care acesti nemernici trebuie sa ne plateasca chiria!
      ei ne socotesc energia livrata in retea odata la doi ani! foarte bine, dupa 6 ani, noi o sa le livram curent in retea tot din doi in doi ani si doar noaptea!
      daca prosumatorii sunt luati de prosti, atunci prosumatorii pot apasa intrerupatorul sa intre curent din panouri doar cand au ei nevoie pentru consumul propriu, apoi INVERTORUL PE OFF, si deschis din cand in cand. guvernul acesta de slugi si de hoti si anre si beneficiarii de curent electric ne determina sa procedam in acest fel!
      iar dupa perioada de 6 ani de cand a fost pus in functiune, sistemul fotovoltaic poate fi dat jos si vandut sau tot asa deschis doar pentru consum propriu, iar statul si hotii care ne emit facturile vor fi singurii care vor pierde sigur si mult pe termen lung.
      alte solutii la hotiile lor nu avem, decat sa-i ardem pe fraieri cu mult mai mult decat de mulg ei pe noi.

      • Vită, cui dai tu curent?
        Retarzii care și-au pus așa ceva trebuie să achite recondiționarea acestora. Nu faci dovada, vei fi bun de plată. PĂI DA…

        • sistemele fotovoltaice functioneaza f.bine, dar in romania se fura prea mult.
          ce sa reconditionezi siliciul?
          siliciul este foarte util in alte domenii si usor refolosibil. siliciul panourilor fotovoltaice si mai tarziu carbonul vor fi foarte cautate dar asta nu o spun profetii petrolului. iar in romania, alde derbedei ca cel de mai sus-barba lata doar rostogolesc orice spun unii si altii fara a avea ei cunoastere.
          cine nu citeste la timp, intelege prea tarziu.
          cine s-a dus la scoala doar ca sa unga scoala cu slanina ca s-o manance cainii, a ajuns mare idiot, in sensul ca are atatea idei de se poate sterge la cur cu ele.
          problema in romania este coruptia si hotia politica de la nivel inalt.
          tehnic vorbind, sistemele fotovoltaice aduc plus valoare, practic partidele si guvernul prin programele lor intentionat gresite si la umbra distribuitorilor si furnizorilor cum ar fi eon, enel, etc,samd fura pe rupte, iar de aici dezastrul.

  8. Energía verde,fraudá la nivel mondial!
    Nu poate functiona asa asa ceva,e doar o spálátoare de creier a neom arxistilor satanisti!
    Noi santem victimile ,nimic altceva, minciuni peste minciuni in ferma animalelor!

  9. cei care emit facturile prosumatorilor sunt lasati intentionat de anre sa-i jecmaneasca pe prosumatori.
    anre este o instituie plina de corupti si de tradatori, altfel nu se explica haosul si batjocura in forma continuata.
    cand este rostogolit si tolerat un haos legislativ atunci beneficiarii fura cel mai bine, iar anre sprijina haosul in energie de mai bine de 5 ani!

  10. Baieti,cand vi s-a spus nu pe ocolite ce e agenda 2030 ati crezut ca e gluma si nu se tin de cuvant.
    Nu veti detine nimic si veti fi fericiti. Ce sa caute panourile in schema?
    Proprietatea privata va disparea de peste tot. Cu tot ce e plusvaloare-casa, utilati, optimizari, fotovoltaice.
    Lumea e de multi ani determinata de consumism si produse care crapa dupa ce expira termenul de garantie. De ce panourile ar fi unica exceptie, proiectate sa tina 25 de ani?
    Inainte sa crape panourile se vor trozni invertoarele MPPT. Ati crezut ca fentati sistemul, in stil romanesc.
    Vedeti ca prin alte tari iau foc acoperisurile si fara fotovoltaice, ele oferind un plus de efect de sera. Sunt negre, bleumarin, culori inchise. Mai bine va ganditi inainte sa le montati, cu sau fara cofinantare.

  11. toti cei care iau curent din fotovoltaicele de la prosumatori sa plateasca chirie prosumatorilor pentru suprafata ocupata de panourile fotovoltaice care produc curent.
    de ce prosumatorii sa plateasca pentru distributie, iar cei care folosesc curentul de la prosumator nu-i platesc acestuia chiria pentru panouri?
    de ce compensarea nu se face lunar ci abia dupa doi ani?
    deci prosumatorii dau curent in retea, chiar mult peste ce consuma, dar platesc in continuare facturi lunare fara a fi nici o compensare lunara ci abia dupa doi ani!
    acesta este cel mai mare furt practicat de enel sau eon si care mai sunt in aceasta schema, cu acordul statului.
    cum vine asta?
    daca prosumatorul produce peste consumul lui si s-au sifonat fonduri europene uriase pentru achizitia si instalarea de contoare inteligente/cu dublu sens, DE CE PLATIM IN CONTINUARE FACTURI LUNARE, IAR COMPENSAREA DE 1 LA 1 ESTE O MARE FRAIEREALA SI SE FACE TOT LA DOI ANI????????
    atunci o sa injectam energie in retea cand va fi echitabil si pentru prosumatori si cand nu va fi dezastrul legislativ care este acum.
    aveti nevoie de curent? luati de unde nu-i si nu-i mai „produceti” pe prosumatori!

  12. Azi la prânz 13% din consum era din fotovoltaice.
    Fără prosumatori.
    Nu mâncați căcat.

  13. Un articol din care nici autorul nu a înțeles ce vrea sa spună și o grămada de inși care își vărsa diverse frustrări in comentarii, fără a înțelege nici ei despre ce este vorba in articol. Bine, nu ca autorul ar fi înțeles ceva.

  14. Reteaua va limita injectia de energie din lipsa de consum…..mare afacere panouri de 3,5 si injectezi 1

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger