Curtea de Conturi a găsit un adevărat dezastru financiar în curtea lui Nicușor Dan, cu prejudicii imense care trebuie recuperate chiar de la funcționarii publici ai Primăriei Capitale. Este vorba de zeci de milioane de lei, în această sumă intrând și salarii majorate nelegal și cadouri în bani acordate angajaților de zilele de naștere, 8 Martie – Ziua femeii, Paște, Crăciun, 1 Mai și 1 Iunie, Sărbătoarea Rusaliilor și Sfânta Maria, care trebuie recuperate.
Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi la Primăria Capitalei a depistat, printre multe alte nereguli și ilegalități, înregistrarea eronată direct pe cheltuielile Municipiului București și a două instituții subordonate a sumei totale de 23.658.149 lei, reprezentând contravaloarea costurilor suplimentare, indirecte și conexe, penalităților de întârziere, cheltuielilor arbitrale achitate (taxe arbitrale, onorariu de avocat și onorariu de expert), cheltuielilor de executare, dobânzii legale penalizatoare, penalitățile facturilor, cheltuielilor de executare silită, cheltuielile de judecată, taxelor judiciare de timbru ca urmare a nerespectării unei obligații contractuale sau nepunerii deîndată în aplicare a unei sentințe judecătorești definitive.
Suma trebuia evidențiată temporar în contul contabil 473 – ”Decontări din operații în curs de clarificare”, pentru efectuarea cercetării cauzelor care au generat plata și stabilirea eventualelor răspunderi. Potrivit Curții de Conturi, cauzele producerii abaterii au fost nepunerea în executare la timp a unor hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, care să elimine cheltuielile de executare și lipsa de comunicare între structurile organizatorice ale entităților. În urma controalelor, Curtea de Conturi a dispus către Primăria Municipiului București și Centrul de Protecție a Plantelor și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane să efectueze cercetarea cauzelor care au condus la plata sumei totale de 23.658.149 lei și să stabilească eventualele persoane responsabile pentru plata acestei sume și să dispună măsurile de evidențiere în contabilitate, urmărire și recuperare a eventualelor debite. În această sumă este inclusă și 558.698 lei executată în baza Sentinței nr.5130/2022, sentință modificată la recurs, din care rezultă că Municipiul București nu avea nicio calitate procesuală, sumă care trebuie recuperată.
Dezmăț pe bani publici
Verificările la Primăria Capitalei au mai descoperit angajarea și plata nejustificată a sumei totale de 2.491.381 lei, cu consecința majorării nejustificate a cheltuielilor raportate. Este vorba despre angajarea și plata nejustificată de către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a sumei de 252.367 lei prin decontarea TVA aferentă facturilor emise ca urmare a achiziției unor echipamente medicale pentru unitățile spitalicești aflate în administrare, în perioada în care acestea erau scutite de plata TVA.
Cea mai mare sumă achitată ilegal a fost de 1.777.800 lei, folosită pentru cadouri în bani acordate salariaților și copiilor minori ai acestora, cu ocazia unor sărbători religioase și cu ocazia aniversării zilelor de naștere ale angajaților. Banii se acordau în baza unor contracte și acorduri colective de muncă, însă acestea conțineau clauze care exced și contravin prevederilor legale. Totodată, în perioada noiembrie 2022-martie 2023, au fost majorate nelegal salariile unor angajați la nivelul indemnizației majorate a viceprimarului, în valoare totală de 295.130 lei.
Banii înapoi!
Curtea de Conturi a ordonat Primăriei Capitalei și ordonatorilor terțiari de credite să înregistreze în evidențele contabile debitele reprezentând cadourile acordate ilegal angajaților și să recupereze integral sumele. Mai exact, este vorba despre cadourile în bani acordate cu ocazia zilelor de 8 Martie – Ziua femeii, Paște, Crăciun, 1 Mai și 1 Iunie, aniversarea zilelor de naștere ale angajaților, Sărbătoarea Rusaliilor și Sfânta Maria. ”Sumele vor fi restituite în contul –Plăți efectuate în anii precedenți și recuperate în anul curent în secțiunea de funcționare a bugetului local până la data de 30 iunie 2025”, se arată în raportul Curții de Conturi.