AcasăEconomieDetronarea cărbunelui. Soarele și vântul profită de criza energetică?

Detronarea cărbunelui. Soarele și vântul profită de criza energetică?

Criza energetică a creat „un impuls fără precedent” în favoarea desfășurării energiilor regenerabile, ale căror capacități globale ar trebui să se dubleze în următorii cinci ani, subliniază Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Lumea este pregătită să dezvolte la fel de multă capacitate de energie regenerabilă în următorii cinci ani precum a făcut-o în ultimii 20, conform Raportului 2022 al AIE.

Energia solară și eoliană, în special, va deveni principala sursă de energie electrică la nivel mondial până în 2025, înlocuind cărbunele, pe măsură ce țările încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili, în special după invazia Rusiei în Ucraina.

Se preconizează că în perioada 2022-2027 capacitatea globală de energie regenerabilă va crește cu 2.400 gigawați (GW), adică la fel de mult ca actuala capacitate energetică a Chinei și cu o treime mai mult decât preconizau experții în urmă cu un an.

AIE  consiliază guvernele cu privire la politicile lor energetice și  remarcă „viteza cu care guvernele au reușit să împingă și mai departe energiile regenerabile”.

Acest lucru este valabil în special în Europa, care încearcă să înlocuiască gazul rusesc și unde se așteaptă ca în 2022-27 capacitatea instalată să fie dublă față de cea din ultimii cinci ani.

China, Statele Unite și India sunt în frunte, cu planuri și reforme de piață care inițial nu se așteptau să se întâmple atât de repede.

Din punct de vedere tehnologic, energia solară și cea eoliană sunt cele mai ieftine mijloace de generare a electricității în majoritatea țărilor.

Raportul prevede o triplare a parcului fotovoltaic între 2022 și 2027, în special pe acoperișurile firmelor și locuințelor, consumatorii dorind să își limiteze facturile.

AIE vede, de asemenea, un început de diversificare a producției acestor echipamente, în special către India și Statele Unite.Se preconizează o dublare a capacității de producție de energie eoliană în această perioadă, patru cincimi din aceasta fiind pe uscat.

În fine, se așteaptă ca cererea de biocombustibili să crească cu 22%, impulsionată de SUA, Canada, Brazilia, Indonezia și India, care au adoptat măsuri de susținere a acestei energii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
180 afisari

2 COMENTARII

  1. CE TE FACI CAND ORCE NEPRICEPUT ISI BAGA NASUL UNDE NU-I FIERBE OALA !,mai Jacota capacitatea instalata e una si se masoara in MW 1,iar productia de energie electrica este alta MARIE cu alta palarie !,energia produsa -livrata se masoara in MWh !!.
    Cat timp bate vantul cu viteze mai mari de 7m/s moara de vant produce !,cand viteza vantului scade sub 7 m/s ,moara dracilor consuma din retea energie !.
    La fotovoltaice rahatul este si mai mare !,cate zile cu soare avem pe an ?,cate ore /zi ?,cum este orientat panoul ?, Daca are depuneri de praf sau zapada !,iar randamentul pentru Romania se situeaza la cca 15-18% !!,iar investitia este amortizata in peste 10 ani !.
    Vezi mai nou idiotii vor pune si taxa pe soare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ai dreptate numai ca nepriceputii nu se dau batuti usoar. Eu le-am mai explicat ca diferenta intre KW si KWh este ca intre Stas si Parastas, dar n-ai cu cine vorbi !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger