AcasăEconomieDerapaj la Rezervele de stat. Stocurile de urgență, mutate pe teritoriul altor...

Derapaj la Rezervele de stat. Stocurile de urgență, mutate pe teritoriul altor state

Produsele din Rezervele de stat, depozitate în afara țării

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și-a elaborat un nou statut, prin care va exercita și calitatea de entitate centrală de stocare din România. Printre modificările legislative aduse într-un proiect de hotărâre de guvern se numără și posibilitatea sub-delegării obligațiilor de stocare. Astfel, stocurile de urgență, fie că vorbim de produse petroliere, materii prime strategice sau produse agroalimentare, vor putea fi depozitate și pe teritoriile altor state din UE, punând în pericol securitatea aprovizionării.

Stocurile de urgență ale Rezervelor de stat trebuie să fie la dispoziția statului român, pentru a se putea apela la acestea la orice oră din zi și din noapte, în eventualitatea unor evenimente potrivnice. Din motive inexplicabile, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) vrea să delege obligația de stocare către alte instituții similare din UE și către firme private cu sediul social sau reprezentanță pe teritoriul Uniunii.

Mai exact, depozitarea produselor din rezervele statului să se facă în afara țării noastre, fapt care subminează securitatea aprovizionării urgente în caz de necesitate.

”Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale poate sub-delega obligaţiile de stocare care i-au fost delegate în legătură cu stocurile de urgenţă, dar numai entităţii centrale de stocare înfiinţate de către statul membru pe al cărui teritoriu vor fi menţinute stocurile de urgenţă și operatorilor economici cu sediul social în cadrul altor state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi/sau în Confederaţia Elveţiană sau operatorilor economici care au o reprezentanţă pe teritoriul Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi/sau Confederaţiei Elveţiene”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de ANRSPS. Includerea în proiect și a reciprocității, adică și statele UE își pot ține stocurile de urgență pe teritoriul României, nu atenuează cu nimic consecințele unei astfel de măsuri, mai ales că este foarte greu de presupus că vreo țară europeană și-ar ține rezervele strategice în afara granițelor.

Doar 1,2 milioane tone

În spaţiile unităţilor teritoriale ale ANRSPS sunt depozitate produse constituite ca stocuri rezervă de stat, stocuri intangibile, stocuri de urgență sau stocuri de conjunctură, precum și rezerve de mobilizare în limita a 30% din capacitatea de depozitare.

Estimativ, cantitatea totală a produselor rezervă de stat administrate de unitățile teritoriale este de 1,2 milioane tone, iar activitățile desfășurate de unitățile teritoriale intră sub incidența infrastructurilor critice naționale aferente sectorului securitate națională, furnizând servicii esențiale care contribuie la îmbunătățirea rezilienței României în perioade de criză, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Totodată, infrastructura obiectivelor speciale ale ANRSPS este reprezentată de peste 2.000 bunuri imobile – construcţii (speciale, pentru depozitare, civile, etc.), aproximativ 100 km de conducte tehnologice subterane, cca. 60 kilometri de linie de cale ferată industrială, 598 hectare de teren preponderent amplasat în zonă deluroasă (teren accidentat cu vegetaţie forestieră), un perimetru total de cca. 60 kilometri, precum şi de peste 400 bunuri mobile constând în mijloace de mobilitate specifice depozitării, încărcării, descărcării și transportului produselor rezervă de stat. Această infrastructură asigură depozitarea și vehicularea produselor constituite stocuri rezervă de stat, valoarea contabilă a acestui patrimoniu ANRSPS fiind de cca. 1.048.220.905 lei, valoarea de piață fiind cu mult mai mare.

Acționar la societăți de stat

Potrivit proiectului de act normativ, ANRSPS va putea propune înfiinţarea, în condiţiile legii, în numele statului, de societăţi cu capital de stat al căror obiect principal de activitate se încadrează în atribuțiile Administrației Naționale ori preluarea în proprietate a unor active ce pot fi constituite ca aport la capitalul social al unor societăţi cu capital stat. În aceste situații, ANRSPS va exercita atribuţiile privind calitatea în numele statului de acţionar/asociat la societăţile înfiinţate sau la care participă, cu respectarea dispozițiilor art. 15-17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.