AcasăEconomieDeficitul sare în aer. România importă energie ca să alimenteze Republica Moldova

Deficitul sare în aer. România importă energie ca să alimenteze Republica Moldova

Nu avem energie, dar dăm altor state

Importurile de energie electrică ale României, pe fondul deficitului cauzat de închiderea de capacități de producție, se vor majora și mai mult. În Strategia energetică, Guvernul s-a angajat să preia în totalitate alimentarea cu energie a Republicii Moldova, motivând că securitatea energetică a țării noastre ar fi indisolubil legată de cea a vecinilor de peste Prut. ”Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță”, a decis Executivul.

Pentru că sectorul energetic se confruntă cu provocări semnificative ce derivă din fluctuațiile pieței și vulnerabilitățile regionale cauzate de războiul din Ucraina și, implicit, de poziția geostrategică a României la granița de est a Uniunii Europene, este necesară construirea unui sector energetic rezilient, capabil de a reacționa prompt și eficient în contextul oricărui tip de criză, pentru a garanta aprovizionarea continuă și sigură a energiei, se arată în Strategia energetică 2025-2030.

Mai mult, statul consideră că securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova și că sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță. Strategia subliniază importanța cooperării regionale, în special pentru construirea de noi linii de interconectare, precum și cooperarea cu alte state în alinierea politicilor la nivel european.

”România trebuie să integreze piața de energie electrică a Republicii Moldova în cea națională și europeană. De asemenea, România este și va fi parte din proiectele și inițiativele regionale- cheie, vizând atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât și a gazelor, un accent deosebit punându-se pe implementarea și finalizarea proiectelor de interes comun (PCI). Interconectarea sistemelor de transport gaze naturale și de energie electrică ale României cu cele ale Republicii Moldova reprezintă un obiectiv strategic al celor două țări. De o mare importanță este și dezvoltarea interconectărilor cu Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia și Turcia”, se precizează în documentul elaborat de Guvern.

Companii pentru două țări

Marile companii în care și statul este acționar au potențialul și condițiile de a dobândi un rol important în asigurarea securității energetice și a serviciilor de sistem, la nivel regional. Dimensiunea acestor companii, energia produsă, livrată și, respectiv, transportată, au asigurat buna funcționare a sectorului energetic național, dar și a sistemelor energetice din țările vecine, se arată în Strategie.

Potrivit actului normativ, statutul României de furnizor de securitate energetică în Republica Moldova și în regiune se susține în foarte mare măsură prin activitatea acestor societăți. ”Toate cele șase companii au planuri ambițioase de dezvoltare, inclusiv noi obiective de investiții, retehnologizări și modernizări ale unor obiective aflate în funcțiune și extinderea în regiune. În ceea ce privește extinderea în regiune, un exemplu este preluarea gestionării sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova (operare, exploatare, dispecerizare și transport) de către TRANSGAZ, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, începând din septembrie 2023”, se precizează în documentul citat.

Populația, forțată să consume și mai puțin

Pentru că energia a devenit foarte scumpă, Guvernul cere introducerea în România a sistemelor de măsurare inteligente (SMI) și a contractelor de energie electrică cu prețuri dinamice. Contoarele inteligente vor permite monitorizarea și gestionarea în timp real a consumului de energie electrică, permițând consumatorilor să ia decizii mai informate și să-și optimizeze modelele de consum de energie electrică. Astfel, consideră Executivul, consumatorii ar avea un control mai mare asupra costurilor cu energia, ar electricitatea va fi utilizată mai eficient. Contractele de energie electrică cu prețuri dinamice, asociate cu contoarele inteligente și SMI, vor introduce o structură flexibilă de prețuri care variază pe parcursul zilei. Aceste contracte încurajează consumatorii să-și planifice activitățile consumatoare de energie în perioadele în care cererea de energie electrică este mai scăzută, de obicei în afara orelor de vârf. Procedând în acest mod, consumatorii pot beneficia de prețuri mai mici la energia electrică, reducându-și valoarea facturilor la energie și contribuind la stabilitatea generală a rețelei electrice, susține Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.