Ce consecințe ar avea dedolarizarea economiei mondiale pentru Statele Unite? Alianța BRICS – formată inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – încearcă fără succes să-și promoveze o monedă comună.
Șase noi membri s-au alăturat BRICS – Arabia Saudită, Iran, Etiopia, Egipt, Argentina și Emiratele Arabe Unite – în efortul de a reduce dominația de zeci de ani a dolarului și de a pune capăt utilizării acestuia ca mijloc de plată preferat pentru singura marfă care încă domină comerțul mondial: petrolul.
Rolul dolarului ca principală monedă de rezervă la nivel global reprezintă fundamentul hegemoniei Americii.
Cel mai important, într-o perioadă de conflicte globale fără precedent, diminuarea importanței dolarului ar permite unor națiuni aflate pe lista neagră a Washingtonului, precum Rusia și Iranul, să devină imune la sancțiunile occidentale.
O cerere mai mică pentru dolar ar putea face ca exporturile să fie mai ieftine, îi va reduce puterea de cumpărare și va submina încrederea în stabilitatea sa.
Alianța anti-occidentală are acum șase dintre cei mai mari producători de petrol din lume – Arabia Saudită, Rusia, China, Brazilia, Iran și Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, găzduiește doi dintre cei mai mari importatori de petrol din lume – China și India.
Deși 90% din tranzacțiile cu petrol se efectuează în prezent în dolari, un număr tot mai mare se efectuează în yuani și ruble.
Poate că Arabia Saudită este nouă în BRICS, dar deja colaborează cu Rusia pentru a reduce producția de petrol, ceea ce a făcut ca petrolul să atingă luna aceasta un maxim al ultimelor 10 luni.
Ceea ce este surprinzător la noii veniți din BRICS este faptul că mulți dintre ei sunt regimuri autoritare care cunosc îndeaproape puterea sancțiunilor americane.
Iranul, bineînțeles, se confruntă cu ele de ani de zile. Saudiții – deși sunt aliați ai SUA – sunt dornici să evite „consecințele” invocate de Joe Biden în octombrie, după ce OPEC+ a anunțat acele reduceri mari de producție.
Statele Unite folosesc sancțiuni de zeci de ani, în loc de intervenții militare împotriva unor regimuri autoritare precum Iran, Coreea de Nord și, în prezent, Rusia.
De asemenea, Biden a eliminat Rusia din SWIFT, sistemul internațional de transfer de bani, trimițând unde de șoc națiunilor non-occidentale care riscă să fie supuse furiei Casei Albe.
Dar sancțiunile, oricât de puternice ar fi, s-au dovedit ineficiente. China și India au continuat să facă să curgă veniturile energetice ale Moscovei, contribuind la finanțarea mașinăriei de război a lui Putin și evidențiind cooperarea BRICS.
Cu o populație colectivă de peste 3 miliarde de locuitori și 31,5% din PIB-ul mondial, țările BRICS reprezintă un adversar pentru blocul G7, format din principalele superputeri economice ale lumii.
Dominația dolarului a determinat multe națiuni non-occidentale să își unească forțele și să dezvolte o contrapondere la hegemonia economică occidentală.
Se poate susține că au existat o serie de semne demne de luat în seamă care indică o potențială îndepărtare de dolar și o orientare către alte monede.
Dar problema BRICS este că majoritatea țărilor sunt obișnuite să facă afaceri în dolari, iar acest sistem global este practic imposibil de schimbat. Atâta timp cât în economia mondială există un surplus de datorii exprimate în dolari, va exista o nevoie de dolari.
În cele din urmă, vânzarea petrolului de către țările exportatoare se face majoritar în dolari. Petrodolari.