AcasăEconomieDeclinul rolului global al dolarului – alarmă falsă

Declinul rolului global al dolarului – alarmă falsă

Dolarul american a rămas referința băncilor și rezervelelor mondiale

Deși pare să existe o nouă rundă de îngrijorare cu privire la faptul că presiunea inflației, riscul geopolitic și încurcăturile externe ale SUA vor trage dolarul în jos și îi vor reduce influența mondială, până acum nu există prea multe dovezi în acest sens.

Dolarul s-a întărit în această săptămână, deoarece previziunile de reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală au fost reduse, având în vedere inflația neașteptat de ridicată.

Este reacția normală a unei monede la diferențele dintre costurile împrumuturilor.  Dacă ar exista temeri că inflația din SUA scapă de sub control și zdruncină încrederea în politica monetară, ne-am putea aștepta la o slăbire, nu la o întărire, iar perspectivele de creștere economică americană să fie mai degrabă subperformante decât superioare altor economii.

Refugiu sigur

De fapt, episoadele recente de tensiuni geopolitice și de stres sporit pe piețele financiare au avut tendința de a arăta că rolul dolarului ca refugiu sigur a supraviețuit, chiar și atunci când daunele sunt autoprovocate, relatează Financial Times. Moneda chiar s-a redresat, sau cel puțin a rezistat, atunci când Congresul SUA a amenințat cu intrarea în incapacitate de plată a titlurilor de Trezorerie în timpul crizelor legate de plafonul de îndatorare din 2021 și 2023.

Peste Trump

Unii analiști susțin că o viitoare administrație Trump ar încerca să folosească o devalorizare a dolarului pentru a reduce deficitul comercial, în special cu China, pe lângă tarifele vamale pe care le-a impus în timpul primului mandat.

În realitate, este puțin probabil ca o reluare a războaielor valutare din anii 2000 și 2010 să contribuie prea mult la reducerea deficitului SUA și nici să submineze rolul global al dolarului în finanțarea băncilor și rețelelor de plăți.

Cercetările economiștilor Olivier Jeanne și Jeongwon Son sugerează că  tarifele impuse de Trump fost responsabile pentru o cincime din aprecierea efectivă a dolarului și pentru două treimi din scăderea efectivă a yuanului.

Este, desigur, posibil ca o administrație Trump să reușească să distrugă economia și guvernul SUA atât de rău încât să slăbească în cele din urmă încrederea în sistemul care stă la baza dolarului. Cu toate acestea, niciun președinte nu se poate amesteca în politica monetară a Fed.

Cu excepția unor înțelegeri bilaterale la scară mică în alte țări pentru a se sustrage sancțiunilor financiare ale SUA, dolarul a rămas referința băncilor și rezervelelor mondiale.

Cât privește inflația, este mai degrabă o provocare gestionabilă pentru politica montară, nu o criză generală a dolarului american.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
293 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger