AcasăEconomieDecizia controversată a CCR aruncă în aer piața energiei

Decizia controversată a CCR aruncă în aer piața energiei

Curtea Constituțională s-a poziționat, din nou, împotriva intereselor naționale și ale populației, de data aceasta consecințele fiind extrem de grave. Anularea contribuției la Fondul de tranziție energetică pentru producătorii de energie, din care se alimentau subvențiile prețurilor plafonate, aruncă în aer întreaga piață a energiei. Mai grav, este posibil ca eliminarea subvențiilor să se facă mai devreme de aprilie 2025, probabil imediat după alegeri.

După decizia de a elimina candidați din cursa pentru prezidențiale, care a călcat în picioare orice idee de democrație și stat de drept, Curtea Constituțională a comis-o din nou. Instituția a admis o excepție de neconstituționalitate ridicată de mai mulți producători de energie, probabil din sectorul regenerabilelor, anulând, efectiv, contribuția la Fondul de tranziție energetică, din care se alimentau subvențiile la prețurile energiei.

”Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituție, și dispozițiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se arată într-un comunicat al CCR. În motivarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, prin care se instituiau prețurile plafonate la energie și contribuția producătorilor la Fondul de tranziție energetică, se arăta clar că măsurile sunt necesare pentru ca operatorii economici din domeniul energetic să fie descurajați a apela la practici incorecte, ținând cont că este imperios necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieței de energie și a unui înalt nivel de protecție a cetățenilor în calitatea lor de consumatori.

Impact devastator

Decizia CCR va avea un impact devastator asupra pieței de energie, existând pericolul ca subvențiile pentru consumatori să dispară imediat după alegeri, cel mai probabil, dat fiind că va dispărea și sursa de finanțare pentru acestea. Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, citat de HotNews, doar operatorii economici care au formulat excepții de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziție Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc și celelalte condiții solicitate de instanța de drept comun.

Totodată, ar putea beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepție, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepție de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătorești, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă. Ministerul susține că nu se cunoaște suma exactă care va trebui restituită, dar că în niciun caz nu ar fi vorba despre 27 miliarde de lei. Însă, odată ce articolul din ordonanța de urgență a fost declarat neconstituțional, înseamnă că toți producătorii de energie vor beneficia de acest lucru.

Unde dai și unde iese cuiul

La începutul acestui an, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES) a cerut în instanţă anularea deciziilor de impunere a obligaţiilor fiscale suplimentare prin aplicarea retroactivă a prevederilor referitoare la contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică.

”În decembrie 2022, Legea 357/2022, ce aprobă OUG 119/2022 şi implicit OUG 27/2022, a modificat modalitatea de calcul a contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică, respectiv se schimbă definiţia cheltuielilor lunare luate în considerare, în sensul limitării cheltuielilor cu dezechilibrele la maximum 5% din valoarea energiei electrice cu livrare fizică din producţie proprie şi eliminarea cheltuielilor cu profilarea (profilarea reprezintă achiziţia de energie necesară pentru respectarea cantităţii contractate atunci când centrala nu produce), limitări care nu existau anterior. Impactul este însă unul major la producătorii de ESRE pentru că în cazul acestora dezechilibrele şi cheltuielile cu profilarea sunt mari”, afirmau reprezentanții PATRES. Aceștia au arătat că, deși cheltuielile cu dezechilibrele sunt recunoscute doar în proporție de 5%, standardele din industrie indică un procent de 40% la eoliene și de 25% la fotovoltaice. De la contestarea aplicării retroactive și a procentului cheltuielilor cu dezechilibrele, până la anularea contribuției este încă cale lungă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.365 afisari

6 COMENTARII

  1. La banii care-i iau ei, îi doare fix în pix cât va costa și cum va plăti omul de rând, energia. Cui îi mai pasă azi de noi ??

  2. CCR imbuibatii platiti cu zeci de mii de euro pe luna si care sunt impotriva poporului.

  3. Terminati o cu aruncatul pisicii in bratele…ccr,o institutie inutila, la ordin. PRETUL LA ENERGIE ESTE URIAS IN COLONIA ROMANIKA, DE 5 ANI, NU DE 1 SAPTAMANA, E DE 5 ORI MAI MARE CA LA STAPANII VOSTRI COLONIALISTI INCA DE ACU 3 ANI. DOAR PT CA VOI, TRADATORII DE POLITICIENI, CU KLAUS IN FRUNTE SI CU ALDE POPESCU SI BURDUJA, ATI ACCEPTAT INCA UN PARAZIT ZIS DISTRIBUITOR IN LANTUL TROFIC, UNUL CARE CUMPARA DE LA NOI ENERGIA SI FAZELE CU 1 BAN SI NI LE REVINDE CU 3 LEI. VOI, POKITICIENII, SUNTETI VINOVATI, NU CCR UL, CARE ORICUM TREBUIE DESFIINTAT, E UN PARAZIT INUTIL

  4. Adunatura de tradatori inutili si incompetenti care incaseaza salarii de la aia la care le vinde viata pt binele strainilor.si le uram si noi ca Eminescu ,cine a iubit strainii sa le manance inima cainii!!!

  5. Desfiintati CCR ca e degeaba! Daca pana acum a functionat ceva care nu a fost neconstitutional, dintr-o data vine CCR si spune ca e neconstitutional. Dreptul este relativ in Romania!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger