Cauta

Decarbonizarea totală vine cu sărăcirea generalizată a populației

De la 1,8 trilioane dolari în 2023, costurile investițiilor în tranziția energetică au explodat la 4,4 trilioane dolari pe an, până în 2030. Banii ar trebui să provină din taxa pe carbon, plătită de cetățeni prin taxe exorbitante impuse pe combustibili, energie termică și cam pe tot ce emite CO2. Culmea este că hidrogenul cu emisii scăzute, obsesia birocraților de la Bruxelles, are potențialul de a accelera încălzirea globală de 12 ori mai mult decât CO2, potrivit studiilor.

Într-un raport privind rolul creditelor de carbon și abordarea integrată a politicilor publice, private și complementare în impulsionarea tranziției către energie curată, Agenția Internațională a Energiei (IEA) atrage atenția că, până la începutul anului 2030, sunt necesare investiții anuale de 4,5 trilioane dolari pe an pentru a accelera implementarea nergiei curate în toate tehnologiile și în infrastructură, sumă în creștere de la 1,8 trilioane dolari în 2023.

Creditele de carbon pot juca un rol în accelerarea tranziției către energie curată și în extinderea soluțiilor, cum ar fi hidrogenul cu emisii scăzute, combustibilul durabil pentru aviație (SAF) și captarea și stocarea directă a carbonului (DACS), potrivit unui raport comun al GenZero și al Agenției Internaționale pentru Energie. Astfel, este necesară o extindere masivă a investițiilor: producția de hidrogen cu emisii scăzute trebuie să crească de la aproape zero astăzi la 70 de milioane de tone până în 2030, cota SAF din energia finală la consumul în aviație trebuie să crească de la aproape zero astăzi la aproximativ 11% până în 2030,  iar eliminările anuale de CO 2 prin DACS trebuie să atingă aproape 70 Mt CO2 in 2030, de la aproape zero astăzi.

”În 2023, nivelul investițiilor în emisii scăzute hidrogen, SAF și DACS a fost de 9 miliarde dolari. În scenariul net-zero, acest lucru trebuie să crească la aproape 300 de miliarde dolari anual până la începutul anului 2030 și va ajunge aproximativ 700 de miliarde dolari anual până la mijlocul secolului. Aproximativ 75% din aceste investiții în 2050 ar fi necesare pentru hidrogen și combustibili pe bază de hidrogen cu emisii scăzute”, se arată în raportul IEA.

Taxele pe carbon, insuficiente

Creditele de carbon nu pot acoperi decalajul de investiții de la sine și guvernele și sectorul privat trebuie să dezvolte strategii pentru a crea mediu propice pentru investiții, susține IEA. Hidrogenul cu emisii reduse, SAF și DACS necesită mai mult decât credite de carbon pentru adoptarea pe scară largă. Piețele de carbon se luptă să stimuleze tehnologiile în stadiu incipient din cauza costurilor inițiale ridicate, prețurile volatile ale creditelor și incertitudinile pieței. Guvernele ar trebui să adopte o combinație de politici complementare pentru a reduce decalajul investițional. ”Multe tehnologii eșuează înainte de a se ajunge la adoptarea pe scară largă. Costurile ridicate ale acestor tehnologii, alături de volatilitatea creditelor de carbon și incertitudinile de pe piețele de carbon, pun în dificultate dezvoltatorii de proiecte”, se precizează în raportul IEA.

Pericolul hidrogenului

Pe lângă faptul că este mult mai periculos decât gazul, foarte costisitor de produs și cu o putere calorică redusă, hidrogenul mai are și un neajuns care se referă la impactul acestuia asupra schimbărilor climatice. Potrivit Agenției Internaționale de Energie, dezvoltatorii de proiecte ar trebui să monitorizeze sistematic orice posibilă scurgere de hidrogen, iar experții, să studieze impactul acesteia mai departe. ”În timp ce hidrogenul nu este un GES (gaze cu efect de seră), reacțiile chimice ale hidrogenului scurs pot reduce concentrația de molecule care distrug alte GES, precum metan, ozon și vapori de apă. Studiile estimează că potențialul hidrogenului de a conduce la încălzirea globală poate fi de 12 ori mai mare decât al CO2. Dacă este neîmblânzit, ar putea afecta viabilitatea creditelor de hidrogen carbon cu emisii reduse”, se mai arată în raportul IEA.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version