Dacă o țară precum Statele Unite poate deveni prosperă doar prin tipărirea de bani, își va pierde interesul de a produce bunuri reale.
Dacă întreaga lume dorește să dețină active în moneda de rezervă globală, pentru a economisi, a investi sau a specula, atunci moneda respectivă va fi extrem de supraevaluată: nu va mai reflecta cererea și oferta pe piețele comerciale și nu va mai permite echilibrarea deficitelor.
Atunci când Donald Trump se plânge de deficitele comerciale pe care Statele Unite le înregistrează în mod persistent, el nu înțelege că principala cauză nu sunt tarifele sau alte obstacole puse de alte țări în calea exporturilor americane, ci fluxurile mari de bani care se îndreaptă spre SUA, notează New Statesman. Dacă dorește să elimine deficitele, ar trebui să încerce să reducă sau să limiteze fluxurile – împotriva intereselor Wall Street.
Țării care deține moneda de rezervă globală îi va fi foarte greu să își vândă bunurile umflate artificial pe piețele internaționale și, ca urmare, industria prelucrătoare, agricultura și chiar multe servicii se vor muta în altă parte.
Încrederea în dolar se erodează într-un ritm vertiginos
Încrederea în dolar a început să se clatine, mulți investitori căutând alternative. La 10 aprilie, după anunțul lui Trump privind o pauză tarifară, am asistat la unele dintre cele mai violente mișcări de pe piețele valutare din ultimul deceniu, dolarul devalorizându-se față de euro și francul elvețian.
Nimic din toate acestea nu ar fi trebuit să se întâmple. În perioade de turbulențe, toți se îndreaptă către activele sigure în dolari.
Dar au existat îngrijorări cu privire la o recesiune și inflație în SUA drept urmare a tarifelor. În același timp, investitorii se confruntau cu posibilitatea ca economia americană să fie pe cale să se rupă de lume sau cel puțin să devină mai puțin centrală pentru schimburile globale. În acest caz, dolarul va fi și el mai puțin central.La urma urmei, într-o lume fără deficite, alte țări nu ar acumula dolari din surplusul lor de exporturi față de importuri.
Ce se întâmplă dacă Trump decide să limiteze fluxul de capital către America sau, mai rău, decide să impoziteze activele în dolari și datoria țării? A făcut o serie de comentarii ciudate potrivit cărora o parte din datorie ar putea fi frauduloasă – astfel de remarci sunt un posibil preludiu la o incapacitate de plată. Încrederea în dolar se erodează într-un ritm vertiginos.
În cele din urmă, pe măsură ce costurile dureroase ale emiterii unei monede de rezervă globale continuă să crească, lui Trump îi va fi imposibil să reziste nevoii de a aborda aceste costuri.
Alegătorii săi cer acțiune și visează acum la o nouă epocă de aur. Președintele poate foarte bine să creadă că o poate realiza fără a sacrifica dominația dolarului, dar ultimele zile demonstrează că orice acțiune are o reacție. King Dollar se va lupta să supraviețuiască.
Nimeni se pare ca nu a recepționat mesajul lui Trump,,taxe reciproce,, adică tu îmi pui taxe și eu nu ? Toți am fost dezamăgiți când am cumpărat iphone și era made în alta tara asiatica decât SUA, mai dând și o poala de bani .Eu am găsit câteva produse americane și sunt cu totul din alta liga decât gunoaiele care ne invadează. Tricouri adevărate, geci super ,pantofi sport ,calitate excelenta .Nu mai zic de produsele făcute la noi sub licență, bere ,coniac țigări, adevărate gunoaie ,Coca Cola sau pepsi nici nu aduc la gust cu cele din SUA..Problema e simpla ,dacă reduc alții taxele vamale le reduce și SUA.