Cauta

De unde își va lua Europa motorina peste 22 de zile?

În puțin peste trei săptămâni, livrările maritime de motorină de la cel mai mare furnizor extern al Uniunii Europene vor fi aproape interzise.Cine va interveni pentru a acoperi acest deficit enorm de aprovizionare?

UE a importat anul trecut din Rusia aproximativ 220 de milioane de barili de produse de tip motorină, potrivit datelor Vortexa Ltd., compilate de Bloomberg. Dieselul este vital pentru economie. Înlocuirea unei cantități atât de mari de combustibil rusesc – imaginați-vă aproximativ 14.000 de piscine olimpice, toate pline de motorină – reprezintă o provocare uriașă.

S-au înregistrat deja unele progrese. În 2021, mai mult de jumătate din toate transporturile maritime către UE și Regatul Unit – care are deja o interdicție în vigoare – au provenit din Rusia. Până în decembrie anul trecut, această proporție a scăzut la aproximativ 40%, parțial datorită creșterilor din Arabia Saudită și India.

Privind în perspectivă, există motive de crezut că livrările rusești rămase pot fi acoperite de barili din alte părți. „Livrările rusești pierdute vor fi înlocuite”, a declarat Eugene Lindell, șeful departamentului de produse rafinate al companiei de consultanță Facts Global Energy. Dar este departe de a fi garantat.

Cel mai evident loc de unde Europa poate obține mai multă motorină este Orientul Mijlociu: este destul de aproape, în special de țările care se învecinează cu Marea Mediterană – presupunând, bineînțeles, că nu se blochează Canalul Suez – și are noi rafinării uriașe de petrol care vor fi puse în funcțiune și vor produce milioane de barili de combustibil.De asemenea, Abu Dhabi National Oil  a încheiat deja un acord pentru aprovizionarea Germaniei.

India și SUA, furnizori pe termen lung ai UE, și-au intensificat livrările în ultimele săptămâni. Se preconizează că rafinăriile americane vor produce în acest an un volum record de distilate, o categorie de combustibil care include motorina utilizată în camioane și automobile.

La mila Chinei?

Dar cel mai important potențial reaprovizionator, deși indirect, s-ar putea dovedi a fi China. „Politica Chinei este cea care schimbă jocul”, a declarat Mark Williams, director de cercetare la Wood Mackenzie Ltd. Țara „deține cheia tuturor capacităților de rafinare excedentare la nivel global”.

Livrările de motorină din China au crescut dramatic în ultimele luni. Deși doar o mică parte din aceste încărcături navighează până în Europa, ele sporesc aprovizionarea regională.

Prima cotă de export de carburanți a Chinei pentru 2023 a crescut cu aproape 50% față de aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce face puțin probabil ca livrările de motorină să se prăbușească din nou la nivelurile scăzute înregistrate la începutul lui 2022.

Exporturile de combustibil de tip diesel din China ar putea fi de 400.000 până la 600.000 de barili pe zi până în prima jumătate a acestui an, a precizat Williams. Acesta este un volum similar cu ceea ce UE și Marea Britanie riscă să piardă în prezent în ceea ce privește livrările pe mare din Rusia.

Totuși, este important de reținut că, uneori, China a ales să acorde prioritate mediului înconjurător – o poziționare internațională a președintelui Xi Jinping –  în detrimentul profitului obținut din exportul de carburanți. Ar putea face acest lucru din nou.

În plus, există și o preocupare potențial mai largă: ar putea ca sancțiunile UE să determine dispariția totală a combustibilului rusesc de pe piața globală?

Dacă Rusia nu reușește să găsească destui cumpărători noi, din afara UE, ce se va întâmpla? Dacă ar trebui să reducă în consecință producția la rafinăriile sale, ar putea restrânge aprovizionarea mondială, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor.

Chiar dacă există o mulțime de cumpărători dispuși, scoaterea combustibilului din Rusia poate fi o provocare. Mulți expeditori vor fi precauți cu privire la încălcarea sancțiunilor occidentale, care vor prevedea că prețul acestor mărfuri nu poate fi peste un nivel plafon discutat în prezent de G-7.

Turcia, de exemplu, care nu face parte din UE, ar putea, în teorie, să importe volume mari de motorină rusească – deja preia o cantitate substanțială – și apoi să o folosească pentru a-și aproviziona piața internă și să o vândă în UE, la un preț potențial mult mai mare.

Ultimele stiri

  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Exit mobile version