AcasăEconomieDe la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record

De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record

Dintre cele mai mari 20 de piețe bursiere din lume, 14 au atins recent maxime istorice

De la New York la Londra și până la Tokyo, dacă există o asemănare între piețele de acțiuni din întreaga lume, aceasta este următoarea: maxime record.

Dintre cele mai mari 20 de piețe bursiere din lume, 14 au atins recent maxime istorice. Indicele MSCI ACWI, care urmărește piețele dezvoltate și emergente, a înregistrat o serie de recorduri, stabilind vineri un alt nou maxim.

În SUA, indicii S&P 500 și Nasdaq 100 au atins recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a depășit pentru prima dată 40.000 de unități, potrivit Bloomberg. Între timp, cele mai mari burse din Europa, Canada, Brazilia, India, Japonia și Australia se află în prezent la sau aproape de maximele lor.

Reducerile iminente ale ratelor dobânzilor, economiile sănătoase și câștigurile corporatiste determină această activitate. În plus, există o mulțime de factori potențiali pentru a menține revenirea, cum ar fi cele 6 trilioane de dolari care se află în fondurile de piață monetară, în timp ce riscurile rămân limitate.

„Dintr-o perspectivă macro, nu există semnale roșii”, a declarat Salman Ahmed, directorul diviziei de active a Fidelity International.

Retragerea din aprilie a acțiunilor globale nu a durat mult timp, deoarece au apărut în mod constant cumpărători. Asta ajută la explicarea motivului pentru care S&P 500 nu a înregistrat o scădere de 2% în 311 zile, cea mai lungă perioadă din 2017-2018. Și chiar și acțiunile chinezești, care s-au luptat de când au atins un maxim în februarie 2021, încep să revină.

Raliu de 12 trilioane de dolari

S&P 500 a stabilit 24 de noi maxime istorice în 2024, după doi ani în care nu a înregistrat niciunul, în condițiile în care acțiunile americane au înregistrat un raliu de 12 trilioane de dolari de la sfârșitul lunii octombrie. O parte din această situație este reprezentată de speranța unei aterizări ușoare, economia rămânând puternică, în timp ce inflația se răcește, ceea ce stimulează pariurile că Rezerva Federală va relaxa politica monetară încă de la sfârșitul acestui an.

O altă parte este entuziasmul pentru tehnologia inteligenței artificiale. Gigantul cipurilor Nvidia  este responsabil, pe cont propriu, de aproximativ un sfert din câștigurile din S&P 500. Iar împreună cu Microsoft, Amazon, Meta Platforms și Alphabet, aproximativ 53% din creșterea indicelui de referință provine de la doar cinci acțiuni.

Surpriza câștigurilor din Europa

Acțiunile europene se află, de asemenea, în urcare. Alimentează profiturile corporative și determină așteptările ca piețele să continue să se consolideze.

Trei sferturi dintre companiile europene au îndeplinit sau au depășit așteptările privind câștigurile, cu marje care s-au îmbunătățit, au anunțate strategii BNP Paribas.

Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut în cinci din ultimele șase luni, divergența politicii monetare față de SUA fiind probabil un avantaj pentru acțiunile din regiune. Banca Centrală Europeană a adoptat un ton mai pesimist decât Fed în ultimele luni, iar piețele de obligațiuni se așteaptă ca instituția din Frankfurt să reducă ratele pentru prima dată în istorie înaintea omologului său american.

Creșterea indicelui FTSE 100 din Marea Britanie a ajutat una dintre cele mai ieftine piețe de acțiuni din lume să înceapă să recupereze decalajul față de rivalele sale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor