Banca Centrală Europeană speră că planul președintelui american Donald Trump de a sprijini criptomonedele ancorate la dolarul american va grăbi susținerea legislativă pentru euro digital.
BCE a prezentat moneda sa digitală – în esență un portofel online garantat de bancă – în parte ca un mijloc electronic de plată care nu se bazează pe furnizorii americani dominanți, cum ar fi Visa și PayPal, informează Reuters.
Piero Cipollone, membru în consiliul BCE, a declarat că sprijinul lui Trump pentru sectorul cripto și monedele stabile disponibile la nivel global și legate de dolar ar contribui la crearea unui alt instrument de plată fabricat în SUA și ar adăuga urgență proiectului euro digital.
Comisia Europeană a propus o legislație privind euro digital în iunie 2023, însă de atunci nu s-au întâmplat prea multe, pe fondul scepticismului unor legiuitori și bancheri.
Cipollone crede că Parlamentul și Consiliul UE vor încheia lucrările privind legislația referitoare la euro digital înainte de vară, deschizând astfel calea pentru negocieri în Comisia Europeană.
Acest lucru ar lăsa loc pentru ca noile norme să fie finalizate până în noiembrie, când factorii de decizie ai BCE urmează să voteze dacă să lanseze sau nu moneda digitală. Potrivit deputatul european Markus Ferber, Parlamentul ar putea avea un raport gata cel mult până în vară.
La fel ca fondurile de pe piața monetară, monedele stabile oferă expunere la ratele dobânzilor pe termen scurt într-o monedă oficială, dar pot fi utilizate și pentru a efectua plăți.
Nigeria, Jamaica și Bahamas și-au lansat deja moneda digitală (CBDC) și alte 44 de țări, inclusiv Rusia, China, Australia și Brazilia, desfășoară proiecte pilot, conform think tank-ului Atlantic Council.Trump, în schimb, a interzis Rezervei Federale a SUA să emită propria CBDC.
Pe site-ul BCE se arată că faza de pregătire a euro digital implică teste și experimente ample, precum și schimburi regulate cu publicul și alte părți interesate, pentru a se asigura că o astfel de monedă ar satisface nevoile utilizatorilor și cerințele Eurosistemului.
Scopul unui euro digital ar fi de a aduce valoare consumatorilor, comercianților și intermediarilor, reducând în același timp dependența Europei de schemele internaționale de carduri și de furnizorii de portofel digital non-europeni. Decizia privind emiterea unui euro digital va fi luată de Consiliul guvernatorilor numai după ce va fi adoptat cadrul legislativ al Uniunii Europene.
Scopul monedelor digitale este supraveghere completa in timp real. Cu alte cuvinte legarea de glie