AcasăEconomieDe ce trebuie să plătim pensiile ucrainenilor? Europa va ajunge în faliment,...

De ce trebuie să plătim pensiile ucrainenilor? Europa va ajunge în faliment, pitită sub umbrela americană

Ucraina ar putea fi nevoită să amâne plata pensiilor și salariilor funcționarilor publici dacă UE și SUA nu vor reuși să livreze ajutorul financiar promis la începutul anului viitor.

Vicepremierul Iulia Sviridenko, care este și ministru al Economiei, tocmai a declarat că o scădere a sprijinului extern ar împinge economia ucraineană înapoi în modul de „supraviețuire”, după ce în 2023 a înregistrat o redresare, cu o creștere a produsului intern brut estimată de FMI la 4,5%.

Guvernul de la Kiev se grăbește să adune bani pentru a plăti serviciile publice după ce finanțarea promisă de cei mai apropiați aliați ai săi nu s-a concretizat. Anul viitor are nevoie de un sprijin extern de 37 de miliarde de dolari.

O solicitare de finanțare de 60 de miliarde de dolari din partea administrației președintelui american Joe Biden rămâne blocată în Congres, în timp ce un pachet de sprijin propus de UE, în valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani, a fost respins prin veto de Ungaria în această lună.

Liderii UE se vor reuni din nou la 1 februarie pentru a încerca să depășească rezistența Ungariei, dar  elaborează și planuri alternative pentru a direcționa 20 de miliarde de euro către Kiev, ocolind Budapesta.

Unii oficiali occidentali spun că Ucraina ar putea rezista câteva luni prin împrumuturi interne sau prin finanțare monetară din partea băncii centrale, dar acest lucru ar putea declanșa inflația și submina stabilitatea financiară.

Reducerile profunde ale cheltuielilor publice sau inflația în spirală ar putea deraia economia Ucrainei și ar slăbi baza de impozitare, făcând țara și mai dependentă de sprijinul extern. În primele 11 luni ale anului 2023, Kievul a strâns cu 4,4 miliarde de dolari mai mult din impozite decât a făcut-o în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe lângă pierderile de vieți și distrugeri, războiul cu Rusia consumă enorm din economia ucraineană. Președintele Volodimir Zelenski presează Occidentul pentru mai mult ajutor militar. Dar America este distrasă acum de războiul Israelului în Gaza, iar Uniunea Europeană se confruntă cu o inflație încăpățânată.

Și crește nemulțumirea în rândul contribuabililor europeni: pe bună dreptate, se întreabă de ce trebuie să plătească pentru Ucraina în condițiile în care nici SUA și nici UE nu au reușit să sperie Rusia lui Putin.

Războiul din Ucraina va secătui în curând visteriile europene și niciun politician occidental nu are curajul să se întrebe ce se va întâmpla după aceea.  Răspunsul este sumbru: un continent în faliment, pitit sub umbrela americană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
7.662 afisari

12 COMENTARII

  1. „Răspunsul este sumbru: un continent în faliment, pitit sub umbrela americană.”. Mda, dar adevarul poate fi mult mai dureros, o tara infranta si superinarmata, ajunsa fara conducere legitima, cu factiuni militarizate, poate face orice. Felicitari Polonei care si-a dat seama de acest pericol teribil de la granitele ei si se inarmeaza la randul ei cat poate ca sa reziste nu pericolului rusesc ci pericolului unei Ucraine ramase fara nimic. Dar cu sute de mii de de tone de arme, inca nedistruse de razboi. S-ar putea sa ne dorim sa fim vecini cu putin, macar pe ala il cunoastem si stim ce face decat cu vreun imprevizibil din Ucraina care, in disperare de cauza, poate sa faca orice. Sper din tot sufletul ca americanii sa nu cumva sa livreze si armament nuclear in Ucraina, iar daca da, macar in ceasul al treisprezecelea Romania sa aiba minima inteligenta si sa nu permita tranzitarea teritoriului sau de astfel de echipamente. Dar vazand greseala enorma pe care am facut-o in cazul fostei Iugoslavii pe timpul presedintelui Constantinescu, ma indoiesc ca Romania va sti sa aiba in final coloana vertebrala si sa iasa din stadiul de amoeba in care se afla dupa schimbarea de regim politic din 89.

  2. Ce mai pot adaugă.O tara supransaturata de arme, distrusa ,inevitabil după război cu disoluția instituțională , inevitabila.Ukraina va exporta criminalitate .

  3. Daa ,ajungem sa plătim și bugetarii și pensionarii din Ucraina, specialii de la noi și mai nou revoluționarul cu rol determinant Ciolacuu pe care ne bazam în caz de război , o sa ne scrie din Dubai ,ne meritam soarta , o sa plătim taxe noi antreprenorii iar pomanagii iasă cu hârtiile scrise pe scări și culmea ,Primesc.

  4. O analiză superficială, bazata pe ziare rusești și fără niciun simț al realității…
    Autor aservit,fără CV!

  5. Hitler a pierdut războiul pentru ca a deschis prea multe fronturi…america va pierde pentru că-și apară prea multe fronturi. Urmează frontul din Venezuela…apoi Marea roșie…apoi Panama ..apoi suezul…extinderea războiului cu Israelul…apoi korea de nord cu cea din sud…și cireașa de pe tort…Taiwanului…SUPER…SAL VAD PE YANKI CE-O SA FACA…Toate aceste focare de razboi inseamna muniție…armament…soldat…dar în primul rand…BANI….

  6. Și sa vezi BRIC SAU BRICS+ DE LA 1 IANUARIE CONTRA NATO….Cele mai mari tari din lume…cu cele mai mari resurse naturale de materii prime…cu cele mai mari potențiale de forță de muncă bruta și intelectuala…deci cu cele mai mari capacități militare acu și în viitor…împotriva unei Europe sărace ca resurse…condusa de o America care va întra în colaps…America pe care nimeni nu o mai suporta…o Amerca ce nu este decât bratul Angliei extins…în disperare de a-și menține supremația anglo-saxona la nivel mondial….De fapt asta e rezultatul politicii de neo-colonialism de la al 2 Lea razboi mondial încoace…cu cele peste 43 de focare de razboi deschise de America dea lungul a peste 45 de ani de așa-zisa pace…vezi doamne spre globalizare….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger