AcasăEconomieDe ce se scumpește iar petrolul

De ce se scumpește iar petrolul

Prețul petrolului a crescut cu peste 2%, ajungând la cel mai ridicat nivel din această lună, în condițiile în care atacurile continue asupra navelor din Marea Roșie au dus la îngrijorări legate de perturbări

Prețul petrolului a crescut cu peste 2%, ajungând la cel mai ridicat nivel din această lună, în condițiile în care atacurile continue asupra navelor din Marea Roșie au dus la îngrijorări legate de perturbări.

Brent, referința globală pentru două treimi din petrolul mondial, s-a stabilit cu 2,5% mai sus, la 81,07 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a închis în creștere cu 2,7%, la 75,57 dolari.

Rebelii houthi din Yemen au continuat să lanseze atacuri asupra navelor care trec prin Marea Roșie, ca represalii la bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza. Forțele navale americane au interceptat „12 drone de atac unidirecționale, trei rachete balistice antinavă și două rachete de croazieră de atac terestru”.

Strâmtoarea Bab El Mandeb, situată la marginea sudică a Mării Roșii și în partea vestică a Golfului Aden, reprezintă o rută vitală pentru petrolierele și navele care călătoresc între Golful Arabiei și Asia, precum și spre Europa prin Canalul Suez.

Aproximativ 12% din comerțul maritim cu petrol și 8% din gazele naturale lichefiate trec prin Bab El Mandeb. Unele dintre cele mai mari companii de transport din lume, printre care Maersk, CMA CGM și Hapag Lloyd, și-au suspendat operațiunile în Marea Roșie și au anunțat că vor impune suprataxe din cauza rutelor mai lungi.

Săptămâna trecută, o forță operațională condusă de SUA a convenit să efectueze în comun patrule în sudul Mării Roșii și în Golful Aden pentru a proteja transportul maritim comercial.

Analiștii estimează un preț al Brent-ului într-un interval cuprins între 80 și 85 de dolari pe baril în 2024,  a declarat miercuri vicepremierul rus Alexander Novak. Pe 30 noiembrie, membrii OPEC+ au anunțat reduceri voluntare de producție de 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru al anului viitor.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, își va menține reducerea voluntară a producției de un milion de bpd până la sfârșitul lunii martie.

Reducerile Rusiei vizează 500.000 bpd și vor fi prelungite până la sfârșitul primului trimestru din 2024.  Cererea de petrol va crește  cu 2,2 milioane de bpd, susținută de îmbunătățirea activității economice în China, potrivit ultimului raport OPEC.

Pe lângă cerere și ofertă, următoarele mișcări ale pieței petrolului vor fi strâns legate de tensiunile gopolitice și de eficiența sancțiunilor occidentale impuse Rusiei și Iranului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger