AcasăEconomieDe ce se poticnește a doua economie a lumii

De ce se poticnește a doua economie a lumii

China vizează o creștere economică de aproximativ 5% în 2023 – una dintre cele mai scăzute ținte ale sale din ultimele decenii.

Aceste obiectiv prudent vine în contextul în care Beijingul încearcă să repornească a doua cea mai mare economie a lumii, după ce a renunțat la politica zero-Covid de închidere, testare în masă și carantină la sfârșitul anului trecut.

Economia Chinei a crescut oficial cu 3% în 2022 – cu mult sub ținta de aproximativ 5,5% – în condițiile în care restricțiile dure impuse de pandemie, o prăbușire a pieței imobiliare, măsurile guvernamentale de reprimare a întreprinderilor private și războiul comercial cu Statele Unite au afectat creșterea.

Cu excepția anului 2020, când pandemia a bulversat economia globală, rata de creștere de anul trecut a fost cea mai mică din 1976, ultimul an al revoluției culturale a lui Mao Zedong.

Deși economia chineză pare să se redreseze puternic în urma crizei Covid- de exemplu, în februarie, activitatea din industria prelucrătoare a spulberat așteptările, înregistrând cel mai rapid ritm de creștere din ultimii zece ani – oficialii chinezi au avertizat cu privire la riscurile viitoare.

Premierul Li Keqiang a subliniat creșterea „incertitudinilor din mediul extern”, inclusiv inflația ridicată, și „încercările externe de a suprima și de a limita China” – o referire subînțeleasă la competiția geopolitică aprinsă a țării cu SUA.

Economia Chinei se confruntă și pe plan intern cu provocări serioase pe termen lung, inclusiv o bulă imobiliară enormă și o populație activă în scădere.

Mulți economiști consideră că epoca de creștere economică ridicată a Chinei – caracterizată de decenii de expansiune anuală de două cifre – a apus. Grupul de reflecție australian Lowy Institute a prezis că economia chineză va crește în medie cu 2-3% în fiecare an până în 2050, punând sub semnul întrebării ipotezele de lungă durată conform cărora China va depăși SUA ca cea mai mare economie a lumii în următoarele decenii.

Li a indicat că Beijingul nu se va sprijini foarte mult pe visteria guvernamentală pentru a stimula creșterea economică, subliniind necesitatea de a revigora consumul privat și de a stabiliza cheltuielile pentru „produse de mare valoare”.

Alți analiști susțin că economia Chinei poate depăși o creștere de 5% în acest an, dar o problemă cheie de urmărit în următoarele luni este modul în care va reacționa sectorul privat, mai degrabă decât politicile fiscale și monetare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
997 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger