AcasăEconomieDe ce România are a doua cea mai scumpă energie electrică din...

De ce România are a doua cea mai scumpă energie electrică din UE

România înregistrează în aceste zile tarife la energie electrică mult peste media altor state europene, pe piaţa spot.

Preţul în ţara noastră era, miercuri, de 148 de euro pe MWh, nivel depășit doar în Ungaria, unde era 194 de euro pe MWh. Spre comparație, în Franța tariful era de 68 de euro iar în Italia de 117 euro.

Plafonarea tot este plătită

Tariful este plafonat la nivelul populației până în martie anul viitor, deci variațiile de pe piața energiei și aceste vârfuri nu afectează direct consumatorii casnici din România.

Problema este că plafonarea tot este plătită de către statul român. Parte din această plată a fost acoperită anul trecut prin suprataxarea firmelor din energie, suprataxare care anul acesta nu va aduce însă aproape nimic la bugetul de stat.

În bugetul pe anul în curs, așa cum a fost el fundamentat de Guvern și aprobat de Parlament schemele de sprijin pentru consumatorii de energie nu au avut trecută nicio sursă de finanțare, după cum au atras atenția reprezentanții de pe piața privată a energiei.

Cum explică Sebastian Burduja

România înregistrează în aceste zile preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene. Este important de precizat că aceste preţuri sunt pe pieţele spot, unde volatilitatea este dată de mai mulţi factori, unii interni, alţii externi.

La fel de important, ca să înţelegem cum funcţionează pieţele pe termen scurt, este să ne amintim şi ce s-a întâmplat pe 29 aprilie, de exemplu, când România a avut cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune şi al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Sau pe 20 martie, când preţul în ţara noastră a fost şi cu 40% mai mic faţă de preţurile din Polonia, Germania.

Acestea sunt doar două exemple. Şi poate cel mai important este că volatilitatea preţurilor din această perioadă nu are niciun impact negativ în facturile noastre.

Ţinem preţurile sub control, prin mecanismul de plafonare, până la 31 martie 2025. Am primit confirmări de la Eurostat, în ultimul raport, că preţul plătit de populaţie în România este al cincilea cel mai mic din UE.

Iar din analizele noastre, pe baza informaţiilor primite de la principalii furnizori, preţurile facturare în ultimele luni sunt şi cu 15% mai mici faţă de plafonul maxim”, a scris, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

author avatar
Andrei Ștefan