AcasăEconomieDe ce prețul petrolului ar putea să treacă cu mult peste...

De ce prețul petrolului ar putea să treacă cu mult peste 100 de dolari pe baril

Închiderea Strâmtorii Ormuz, care leagă producătorii de țiței din Orientul Mijlociu de piețele-cheie din întreaga lume, ar duce la un preț de 100 de dolari pe baril – și chiar mai mult

Piața petrolului nu ia în calcul un „război total” după ce forțele israeliene  l-a ucis pe liderul Hezbollah, dar riscurile persistă.

Prețul petrolului nu a reacționat brusc luni, după ce Hezbollah a confirmat că Hassan  Nasrallah a fost ucis vineri într-un raid aerian israelian în capitala libaneză Beirut.

Hezbollah, clasificată drept organizație teroristă de mai multe țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, este cunoscută pentru opoziția sa violentă față de Israel și pentru rezistența sa față de influența occidentală în Orientul Mijlociu.

Zeci de mii de persoane de pe ambele părți ale frontierei israeliano-libaneze au fost nevoite să își evacueze locuințele din cauza tirurilor transfrontaliere în lunile care au urmat atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, Hezbollah acordându-și sprijinul grupării militante palestiniene Hamas.

Dar petrolul nu a  înregistrat o creștere semnificativă. Indicele global de referință Brent a urcat cu 1,56%, ajungând la 73,10 dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate din SUA s-au tranzacționat cu 1,09% mai sus, la 68,19 dolari pe baril.

În timp ce ostilitățile din Orientul Mijlociu s-au intensificat, nu a existat nicio întrerupere a aprovizionării cu petrol, a declarat pentru CNBC  Andy Lipow, președinte la Lipow Oil Associates. „Piața petrolului nu se așteaptă la un război total între Iran și Israel, care ar avea un impact asupra aprovizionării”.

Strâmtoarea Ormuz, punctul nevralgic

Cu toate acestea, extinderea conflictului ar putea însemna un preț de 100 de dolari pe baril – și chiar mai mult. Mai precis, închiderea Strâmtorii Ormuz ar crește cotațiile actuale cu 30 de dolari.

Strâmtoarea, situată între Oman și Iran, este un canal vital pe care circulă zilnic aproximativ o cincime din producția mondială de petrol, potrivit Administrației americane pentru informații energetice. O cale navigabilă de importanță strategică care leagă producătorii de țiței din Orientul Mijlociu de piețele-cheie din întreaga lume.

„Dacă evenimentele se precipită rapid, orice întrerupere semnificativă a aprovizionării cu petrol iranian sau a exporturilor prin Strâmtoarea Ormuz ar putea duce prețul petrolului cu mult peste 100 de dolari pe baril”, a avertizat Josh Young, Chief Informațion Officer la Bison Interests.

În plus, piața petrolului rămâne sub presiune, deoarece creșterea producției din SUA, Canada și Guyana se adaugă la situația ofertei, pe lângă cererea chineză care stagnează, în timp ce OPEC+ a amânat restabilirea reducerilor de producție, a detaliat Lipow.

author avatar
Radu Jacotă Redactor