AcasăEconomieDe ce nu mai cresc salariile în marile economii ale lumii

De ce nu mai cresc salariile în marile economii ale lumii

Creșterea salariilor a încetinit drastic în ultimele șase luni în toate economiile majore, într-un nou semn că băncile centrale sunt supuse unor presiuni tot mai mari pentru a începe să reducă ratele dobânzilor

Creșterea salariilor a încetinit drastic în ultimele șase luni în toate economiile majore, într-un nou semn că băncile centrale sunt supuse unor presiuni tot mai mari pentru a începe să reducă ratele dobânzilor în prima jumătate a anului.

Creșterea anuală a salariilor anunțate a fost de 3,8% în SUA în decembrie, după o scădere constantă de doi ani, de la un vârf de 9,5% la sfârșitul lui 2021, potrivit unui sistem de urmărire a salariilor la nivel național publicat de site-ul de căutare a locurilor de muncă Indeed.

Creșterea anuală a salariilor s-a situat, de asemenea, la 3,8% în zona euro, în scădere de la un vârf de 5,2% atins în 2022. În Marea Britanie, rata mediană a salariului citată în anunțurile de angajare a fost de 6,6%, față de  un vârf de 7,4% în iunie.

Cifrele îi vor liniști pe factorii de decizie monetară care se tem că va fi mai greu să reducă inflația în mod durabil până la ținta stabilită dacă salariile continuă să crească rapid, iar companiile transferă costurile către consumatori.

Inflația a scăzut în toate economiile mari în ultimul an, cele mai recente date indicând 3,4% în SUA, 2,9% în zona euro și 3,9% în Marea Britanie. Dar presiunile asupra prețurilor se mențin, inflația în sectorul serviciilor, care utilizează intensiv forța de muncă, fiind încă prea ridicată în opinia bancherilor centrali.

Investitorii pariază că Rezerva Federală a SUA ar putea începe să reducă ratele dobânzilor încă din luna martie, dacă presiunile asupra prețurilor continuă să scadă, urmând ca Banca Centrală Europeană să îi urmeze exemplul în luna următoare, iar Banca Angliei să facă prima mișcare în mai.

Cu toate acestea, decidenții politicii monetare au avertizat că vor avea nevoie de dovezi mult mai solide că piețele forței de muncă s-au răcit suficient de mult pentru a pune inflația pe o traiectorie descendentă fermă înainte de a-și relaxa poziția.

Indicatorul salarial al Indeed – care acoperă Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda și Spania – a arătat că situația a variat în zona euro, cu presiuni salariale încă puternice în țările unde sectoarele cu salarii mici au avut dificultăți în recrutarea de personal.

Pawel Adrjan, economist la Indeed, a declarat că piețele forței de muncă „au ajuns la un punct de cotitură” pe ambele maluri ale Atlanticului, cu o încetinire generalizată în majoritatea companiilor.

Totuși, ar putea dura mult mai mult în zona euro decât în SUA pentru ca creșterea salariilor să încetinească, conform măsurilor oficiale, până la ritmul de 3% pe care băncile centrale îl consideră în general compatibil cu o inflație de 2%.

Acest lucru se datorează faptului că mulți lucrători europeni sunt acoperiți de acorduri salariale sectoriale,  urmând să fie renegociate în cursul acestui an, De asemenea, unele țări tocmai și-au majorat salariile minime, cu posibile efecte de antrenare asupra câștigurilor medii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger