AcasăEconomieDe ce investitorii ocolesc băncile europene

De ce investitorii ocolesc băncile europene

Un dezastru financiar iminent?

Investitorii pur și simplu nu se dau în vânt după băncile europene. Acest dezinteres a făcut ca evaluările să lâncezească la niveluri suficient de scăzute pentru a implica un dezastru financiar iminent.

Este puțin probabil ca rezultatele din al treilea trimestru ale sectorului din următoarele săptămâni să schimbe părerea cuiva.

Teoretic, investitorii îndrăzneți ar putea face adevărate chilipiruri – dacă Marea Britanie și Europa vor urma exemplul SUA și se vor îndrepta spre o aterizare economică ușoară, așa cum încep să anticipeze piețele.

Raporturile preț-beneficiu ale marilor bănci sunt cu mult sub nivelul altor acțiuni. BNP Paribas, una dintre cele mai bine evaluate, se tranzacționează la un preț de 6,8 ori mai mare decât câștigurile prognozate pentru 2023, potrivit datelor Bloomberg; Barclays  și Deutsche Bank  au ambele un preț mai mic de 5.

Aproape toate băncile europene se tranzacționează cu discounturi mari față de valoarea activelor nete, ceea ce sugerează că acestea fie ard bani în mod obișnuit, fie sunt considerate de investitori ca fiind expuse riscului de a suferi pierderi uriașe.

Privite altfel, costurile implicite ale capitalului propriu sunt stabilite la niveluri extrem de ridicate. În mod tradițional, se așteaptă ca băncile să aibă un cost al capitalului propriu de aproximativ 10% și ar trebui să producă randamente mai mari pentru a crea valoare pentru acționari. În acest moment, costul implicit pentru Barclays este de peste 20%, Deutsche este de aproximativ 19% și chiar și BNP este de peste 15%. Pentru comparație, JPMorgan Chase este la 12%.

Sunt multe lucruri care fac băncile europene neatrăgătoare, dar puține care să le facă atât de periculoase. La fel ca în SUA, creșterea veniturilor nete din dobânzi va atinge în curând un nivel maxim, pe măsură ce ratele europene ale dobânzilor încetează să mai crească, iar deponenții caută dobânzi mai bune pentru economii, ceea ce reduce marjele băncilor.

Marea problemă este creșterea economiei europene – cu siguranță mai slabă decât cea din SUA. Marea Britanie, Italia și Franța ar urma să înregistreze o expansiune reală a produsului intern brut mai mică de 1% în acest an. Economia Germaniei se va reduce,  în timp ce SUA ar urma să crească cu 2,1%.

Pentru bănci, ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea economică scăzută pot fi o combinație mortală. Iar investitorii se feresc de combinații mortale.

Pierderile din creditele neperformante au crescut, dar acest lucru se datorează încă în mare parte normalizării de la ratele foarte scăzute din ultimii ani.

Împrumutații – gospodăriile cu cele mai mici venituri și companiile cu cele mai mari niveluri de îndatorare –  suferă din cauza creșterii costurilor. O tensiune fiscală care face rău băncilor, acțiunilor și investitorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger