AcasăEconomieDe ce guvernele occidentale sperie investitorii

De ce guvernele occidentale sperie investitorii

Investitorii nu mai au încredere în corectitudinea fiscală a multor guverne din Occident

Moody’s a retrogradat obligațiunile guvernamentale franceze de la Aa3 la Aa2, după ce agenția și-a exprimat îndoiala că viitorul guvern al lui Francois Bayrou ar putea controla deficitul.

Normele  Uniunii Europene impun Franței să își reducă deficitul fiscal sub 3% din PIB, dar țara se îndreaptă în direcția opusă și va depăși probabil 6% anul viitor, potrivit UnHerd. Criza politică face aproape imposibilă formarea unui guvern stabil – ca să nu mai vorbim de  luarea unor decizii dure privind reducerile bugetare sau creșterile fiscale.

Cealaltă putere europeană, Germania, se confruntă cu diviziuni similare și nu prea există încredere că alegerile din februarie vor aduce un guvern cu un mandat clar într-un sens sau altul. Deși alte câteva țări europene sunt la fel de fragmentate, cea mai mare poveste, în ceea ce privește diviziunile interne, s-ar putea să se afle de fapt peste Atlantic.

Chiar dacă republicanii au obținut o „triplă victorie” în alegerile din noiembrie din SUA, puterea lor asupra Camerei Reprezentanților este atât de redusă încât pare puțin probabil ca reducerile bugetare majore să însoțească reducerile fiscale radicale pe care partidul dorește să le pună în aplicare.

Acesta este motivul pentru care investitorii au semnalat de luni de zile pierderea încrederii în corectitudinea fiscală a multor guverne occidentale.

Obligațiunile SUA pe 10 ani au crescut cu aproape trei sferturi de procent din septembrie. Ratele dobânzilor europene evoluează de fapt mai lent – cu o zecime de procent în Germania și două zecimi în Franța. Cu toate acestea, Marea Britanie, unde inflația s-a dovedit mai încăpățânată, urmărește SUA mai îndeaproape.

Băncile centrale nu au câștigat războiul împotriva inflației

Creșterea costurilor împrumuturilor nu face decât să înrăutățească încercările guvernelor de a-și ține deficitele sub control. Statele Unite au cheltuit cu 300 de miliarde de dolari mai mult numai în ultimul an, plățile de dobânzi depășind acum bugetele Medicaid și Pentagonului.

În timp ce randamentele obligațiunilor sunt în creștere în nordul Europei, în Portugalia, Grecia, Italia și Spania, așa-numiții „PIGS” care au purtat cândva porecla batjocoritoare pentru dezordinea lor, de fapt au tendința de scădere în acest an. Inversează scenariul de lungă durată al nordului prudent și al sudului cheltuitor –  și poate prevesti schimbări interesante pentru dezvoltarea viitoare a Uniunii Europene.

Partea alarmantă este că această creștere a randamentelor obligațiunilor are loc în timp ce băncile centrale reduc ratele dobânzilor.

În mod normal, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Ratele mai mici la  creditele pe termen scurt ar trebui să ducă la scăderea ratelor dobânzilor în general. Faptul că investitorii cer mai multă dobândă, nu mai puțină, pentru împrumuturile lor pe termen lung sugerează că nu au încredere nici în băncile centrale atunci când spun că au câștigat războiul împotriva inflației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger