AcasăEconomieDe ce falimentele bancare americane nu au contaminat creditorii europeni

De ce falimentele bancare americane nu au contaminat creditorii europeni

Turbulențele bancare au scufundat deja patru creditori regionali din SUA, dar au lăsat în mare parte Europa neatinsă – cel puțin până acum.

În afară de eșecul Credit Suisse Group,  o bancă elvețiană în dificultate și cu randamente în scădere, nu au existat semne ale prăbușirilor care au dezmembrat Silicon Valley Bank, First Republic Bank și altele.

Cu toate acestea, au existat unele dovezi ale transferului de bani către bănci europene mai mari și mai sigure, în rezultatele primului trimestru ale BNP Paribas  din Franța și UniCredit  din Italia, săptămâna trecută, potrivit The Washington Post. De asemenea, deponenții transferă numerar de la depozitele overnight la depozitele la termen mai bine plătite, ceea ce va comprima marjele de creditare.

Dar câteva diferențe esențiale față de sectorul bancar american ar trebui să ofere Europei o șansă mai mare de stabilitate în lunile următoare.

Printre acestea se numără o reglementare mai strictă a băncilor mai mici, mai puține opțiuni pentru clienți cu privire la locul unde pot plasa banii disponibili și o creștere mai lentă a depozitelor în timpul pandemiei Covid, ceea ce înseamnă o contracție mai mică după aceea.

Mulți creditori europeni au redus, de asemenea, expunerea la SUA: vânzarea de către BNP a afacerii sale din California, Banc West, finalizată în februarie, nu ar fi putut fi mai bine sincronizată.

Andrea Orcel, directorul executiv al UniCredit, a declarat că profitabilitatea băncilor mai mari și mai puternice ar putea beneficia de caracterul lor de „safe-harbor”.

Marea diferență dintre SUA și Europa a fost creșterea și contracția mai accentuată a nivelurilor depozitelor americane în ultimii ani, ceea ce a reprezentat o sursă majoră de instabilitate.

Totalul depozitelor din SUA a crescut cu 36% față de nivelurile de dinainte de pandemie, ajungând la un vârf de peste 18.000 de miliarde de dolari anul trecut. De atunci, acestea s-au contractat cu 5%.

În zona euro, depozitele totale au crescut doar cu 24% de la începutul anului 2020 până la un vârf de 14 000 de miliarde de euro în acest an și de atunci au scăzut doar cu 2%.

Majoritatea creditorilor europeni care au raportat cifrele pentru primul trimestru și-au menținut sau și-au majorat previziunile privind veniturile nete din dobânzi pentru acest an, potrivit lui Anke Reingen, analist bancar la RBC Capital Markets.

Dar există surse de tensiune care vor proveni din rambursările datorate pentru toate programele de finanțare ultra ieftine ale Băncii Centrale Europene, cunoscute sub numele de Operațiuni de refinanțare pe termen mai lung cu destinație precisă (Targeted Longer-Term Refinancing Operations). Totuși, BCE a permis băncilor să ramburseze anticipat acești bani, ceea ce a redus sumele datorate în iunie la mai puțin de 500 de miliarde de euro, de la peste 1.000 de miliarde de euro.

Inflația încăpățânată și revenirea la rate normale ale dobânzii după ani de dobânzi negative în Europa vor afecta profiturile la un moment dat. Dar stabilitatea  băncilor din regiune este o certitudine – și poate fi menținută.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger