AcasăEconomieDe ce Europa riscă să-și îngroape industria

De ce Europa riscă să-și îngroape industria

Reglementările și prețurile energetice amenință Europa cu dezindustrializarea.

Patronatele europene au tras alarma: prețurile la energie și impactul reglementărilor creează un „risc real de dezindustrializare”, în timp ce Bruxelles-ul se pregătește să prezinte noi propuneri pentru a îmbunătăți competitivitatea Bătrânului Continent.

„Riscul de dezindustrializare este real”, a avertizat directorul general al BusinessEurope, Markus Beyrer, într-un mesaj transmis AFP. Numeroase companii sunt în curs de a-și relocaliza o parte sau întreaga producție în afara Europei, a precizat organizația, care reunește federații patronale din 35 de țări.

În zilele următoare, Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere de reformă a pieței europene a energiei electrice, precum și o legislație care să accelereze procedurile pentru înființarea de noi tehnologii ecologice și să garanteze mai bine aprovizionarea cu materii prime esențiale.

Executivul UE a adoptat deja joi un text care facilitează acordarea de ajutoare de stat timp de trei ani companiilor din sectoarele care contribuie la reducerea emisiilor de CO2, pentru a răspunde subvențiilor masive distribuite în SUA și China.

Dar BusinessEurope consideră că aceste eforturi sunt insuficiente și prea lente. Organizația solicită „reduceri de taxe” pentru a coborî rapid prețurile la energie.

„Factorii de decizie politică nu trebuie să se lase păcăliți de recenta scădere a prețurilor la energieîn Europa, deoarece acestea rămân ridicate în comparație internațională și vor rămâne mai mari decât cele ale principalilor concurenți europeni”.

Comunitatea europeană a oamenilor de afaceri „solicită UE să schimbe urgent cursul”.După energie, „acumularea de reglementări este problema numărul unu pentru întreprinderi”, a subliniat Beyrer, citând un sondaj recent realizat de organizația patronală.

„Numai pentru anul 2023, Comisia Europeană intenționează să prezinte 43 de noi inițiative politice, pe lângă cele 116 propuneri aflate deja pe masă,  dintre care un număr tot mai mare nu au făcut obiectul unei evaluări de impact adecvate”.

Această povară de reglementare „împinge și mai multe afaceri și investiții în afara continentului european”.

Taxele mai mici pe energie și reducerea cerințelor redundante de raportare socială și de mediu se află în fruntea unui pachet de 11 propuneri concrete prezentate de BusinessEurope într-un document publicat luni.

În februarie, compania chimică BASF a închis mai multe unități de producție din Germania, invocând lipsa de competitivitate din cauza prețului la gaze.Cu câteva zile mai devreme, producătorul auto Ford a anunțat reducerea a 3.800 de locuri de muncă în Europa până în 2025.

author avatar
Radu Jacotă
243 afisari

4 COMENTARII

  1. In presa nu se fac restructurari?Asteptam cu nerabdare sa scapam de slugile proaste si vandute pe doi lei care de 30 de ani tin in loc Romania.Astia sunt mai daunatori decat orice politician.

  2. BASF facea ingrasaminte chimice, ca si Azomures. Acum foarte putini mai fac. Pretul lor a urcat la cer. Agricultorii nu isi mai permit sa cumpere, sau daca vor cumpara va dat seama ca pretul produselor agricole va fi greu impovarat de costul ingrasamintelor. Deci mai putina papica si mult mai scumpa, sa le multumim pentru aceasta capetelor luminate de la conducerea UE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger