AcasăEconomieDe ce Europa are nevoie ca Germania să fie o putere economică

De ce Europa are nevoie ca Germania să fie o putere economică

Dacă economia germană se va prăbuși, Europa și-ar putea pierde capacitatea de a răspunde la crize

Dacă economia germană  se va prăbuși, Europa și-ar putea pierde capacitatea de a răspunde la crize, inclusiv la războiul din Ucraina sau la o a doua președinție Trump în Statele Unite, și de a avansa programe politice ambițioase, cum ar fi extinderea industriei europene de apărare sau accelerarea tranziției digitale. Influența deja în declin a UE pe scena mondială s-ar putea degrada și mai mult.

O economie germană puternică poate stimula competitivitatea europeană și poate pregăti UE pentru a face față provocărilor viitoare.Totuși, tendințele recente sunt mai îngrijorătoare.

Pierderea gazului rusesc ieftin a subminat modelul industrial al Germaniei. În 2023, economia s-a contractat cu 0,3% și va crește cu doar 0,2% în acest an. Berlinul a insistat că ceea ce este o politică fiscală bună și restrânsă pentru Germania este corect și  pentru UE – o mentalitate predominantă care, prin limitarea investițiilor publice în multe state membre, a împiedicat economiile europene să se adapteze la noile condiții.

Germania a fost prosperă în cea mai mare parte a ultimului deceniu, relatează Foreign Afairs. Sub conducerea cancelarului Angela Merkel – 2005 până în 202 – economia țării a crescut cu 34%. Exporturile ridicate și veniturile fiscale excepționale au oferit companiilor o amortizare suficientă pentru ca să treacă relativ nevătămate chiar și prin pandemie.

Dar vremurile de boom nu au durat. Astăzi, pe lângă prețurile ridicate la energie, concurența chineză în sectorul auto și o politică industrială americană asertivă provoacă prejudicii economice.

Pe măsură ce componentele de producție se mută în afara Germaniei – mai ales în SUA și China –  lanțurile de aprovizionare și competențele esențiale devin fragmentate.

Offshoringul nu este singura preocupare economică a Berlinului. Industriile mari consumatoare de energie, inclusiv sectorul chimic și cel siderurgic, și-au redus producția pe măsură ce prețurile la energie cresc.

Prin lege, împrumuturile guvernului federal sunt limitate la  0,35% din PIB-ul țării. Măsura este menită să asigure stabilitatea, dar a devenit un obstacol în calea tipurilor de investiții de care Germania are nevoie pentru a-și transforma economia.

Germania va trebui să își extindă forța de muncă calificată dacă dorește să profite pe deplin de noile tehnologii. Cu toate acestea, populația țării, ca și cea a majorității țărilor europene, este îmbătrânită. Creșterea populismului de dreapta pe întreg continentul face dificilă pentru factorii de decizie politică să pledeze pentru căi legale de migrație calificată.

Deocamdată, însă, există pași pe care Germania îi poate străbate pentru a-și face propria economie – și a Europei – mai competitivă. Are potențialul de a fi în fruntea tehnologiilor emergente și de a lansa o nouă agendă de creștere. Împreună cu alte state europene, ar trebui să pună în comun capitalul, cercetarea și resursele umane pentru a crea următoarea generație de întreprinderi.

Este posibil ca interesele Germaniei și ale UE să nu se alinieze perfect, dar Europa are nevoie ca Germania să fie o putere economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari

1 COMENTARIU

  1. cu energia foarte scumpa si restrictiile verzi impuse de conducerea UE ,nu e nici o sansa ca economia germana si tarilor ue sa rezite în fata americii,asiei si rusiei…..va decadea complet

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger