AcasăEconomieDe ce euro poate aluneca spre paritatea cu dolarul

De ce euro poate aluneca spre paritatea cu dolarul

Euro va atinge paritatea cu dolarul, în condițiile în care Banca Centrală Europeană operează mai multe reduceri ale ratelor dobânzilor decât Rezerva Federală a SUA

Se vorbește din nou despre posibilitatea ca euro să atingă paritatea cu dolarul, în condițiile în care factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană par a fi pregătiți să aplice în acest an mai multe reduceri ale ratelor dobânzilor decât colegii lor din SUA.

Creditorii, inclusiv Bank of America și LBBW din Germania, pun la bătaie o serie de riscuri și avertizează asupra unei slăbiciuni a monedei euro în cazul în care pariurile privind ritmul diferit de reducere a ratelor se vor adeveri.

Geoffrey Yu, strateg senior la Bank of New York Mellon, spune că euro ar putea atinge paritatea cu dolarul în acest an și nu exclude o reducere a dobânzii de către BCE joi.

Deocamdată, niciunul dintre strategii chestionați de Bloomberg nu are ca scenariu de bază o prognoză de unu la unu, ceea ce ar necesita o alunecare de aproximativ 8% până la nivelurile văzute ultima dată în adâncul panicii energetice din Europa după invazia Rusiei în Ucraina.

Dar puțini sunt pregătiți să ignore posibilitatea unui astfel de declin după ce traderii au fost prinși de prăbușirea din 2022 – mai ales când o potențială președinție a lui Donald Trump ar putea anunța reduceri de taxe și bariere comerciale care să provoace inflație.

Dolarul, „un cuțit fierbinte prin unt”

„Dolarul ar trece prin paritate ca un cuțit fierbinte prin unt dacă Fed menține dobânzile în timp ce BCE le relaxează, a declarat Moritz Kraemer, economist șef la LBBW. Banca estimează că euro va aluneca până la 1,01 dolari în 2025 – cea mai pesimistă prognoză.

Se așteaptă ca oficialii BCE, conduși de președintele Christine Lagarde, să depună mai multe eforturi atunci când se vor întâlni în această săptămână, pregătind piețele pentru o primă reducere a dobânzii pe 6 iunie, pe măsură ce presiunile asupra prețurilor din regiune se vor atenua. Deși au respins cu tărie ideea că vor să se alinieze cu președintele Fed, Jerome Powell, nu s-au angajat cu privire la ceea ce se va întâmpla după prima etapă, susținând că datele economice vor decide

Euro a scăzut cu aproape 2% anul acesta, la 1,09 dolari. Fiecare reducere suplimentară pe care BCE o oferă în raport cu Fed poate declanșa o mișcare de 1% a cursului de schimb euro/dolar, potrivit lui Samuel Zief, economist la J.P. Morgan Private Bank.

Deși Lagarde va dori să sublinieze faptul că nu se ghidează după Fed în ceea ce privește ratele de dobândă, trebuie să fie atentă să nu exacerbeze orice divergență care ar putea accentua slăbiciunea euro și ar alimenta inflația în Uniunea Europeană.

Unii observatori ai piețelor financiare sugerează că  euro ar putea slăbi cu mult sub nivelul de suport psihologic de 1,05 dolari. În cele din urmă, cotațiile monedei unice vor depinde de redresarea economiei blocului comunitar și de tendințele inflației din Statele Unite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor