AcasăEconomieDe ce este prea devreme pentru investitori să declare victoria asupra inflației

De ce este prea devreme pentru investitori să declare victoria asupra inflației

Investitorii au nevoie disperată de impulsul de optimism pe care l-ar aduce scăderea inflației, dar trebuie să aibă răbdare

Piețele bursiere au avut un început de an accidentat, în special în Europa, ceea ce a dus la oprirea bruscă a raliului de la sfârșitul lui 2023.

Investitorii care au sperat că portofoliile lor vor relua în 2024 de unde au rămas ar trebui să nu fie atât de optimiști. O retragere a fost întotdeauna în cărți.

Acțiunile au crescut în noiembrie și decembrie, pe măsură ce creștea speranța că inflația a început în sfârșit să se stabilizeze și că va urma o relaxare monetară.

Piețele estimau cu bucurie că Rezerva Federală a SUA va reduce șase rate ale dobânzii în 2024, începând chiar din martie. Dar au ignorat cu ușurință avertismentele coordonate ale Fed, ale Băncii Centrale Europene și ale Băncii Angliei că este prea devreme pentru a declara victoria asupra inflației.

Apoi au sosit datele din ianuarie și se părea că băncile au avut dreptate.În loc să scadă, inflația prețurilor de consum din SUA a urcat la 3,4% în decembrie, de la 3,1% în noiembrie. În zona euro, a crescut de la 2,4% la 2,9%, iar în Marea Britanie a crescut de la 3,9% la 4%.

“Inflația nu se comportă așa cum credeau piețele și ar putea dura mai mult decât se așteptau pentru a reveni la ținta de 2% a bancherilor centrali”, spune Joshua Mahony, analist la platforma de tranzacționare online IG. “Investitorii au nevoie disperată de impulsul de optimism pe care l-ar aduce scăderea inflației, dar trebuie să aibă răbdare.”

James Smith, economist pentru piețele dezvoltate la ING, avertizează că nu trebuie să se declanșeze panica  din datele unei singure luni.

ING preconizează că inflația din SUA va scădea la 2,5% în al doilea trimestru, apoi va scădea sub ținta Fed la 1,9% în al treilea trimestru. Inflația din Marea Britanie va scădea într-un ritm mai rapid, ajungând la 1,7% încă din aprilie sau mai.

Jeremy Batstone-Carr, strateg european la Raymond James, împărtășește optimismul lui Smith, sugerând că, după „micul impuls ascendent” din ianuarie, inflația ar trebui să continue să scadă în lunile următoare.

Aceasta nu este o prognoză, ci o „consecință a faptului că vârfurile de preț de anul trecut au ieșit din calculele pe termen lung.”

Cu toate acestea, în timp ce Europa, Marea Britanie și piețele emergente trec printr-o iarnă grea, primăvara pare să fi sosit mai devreme în SUA.Indicele S&P 500 a zburat până la un maxim istoric de 4.839,8, ștergând toate pierderile din ultimii doi ani.

Poate că datele privind inflația din ianuarie au dezamăgit, dar au arătat, de asemenea, că SUA se află într-o formă destul de bună, încă în creștere, continuă să creeze locuri de muncă, continuă să consume. Economia sa poate rezista unor rate ale dobânzii mai mari.

Europa, Marea Britanie și piețele emergente mai puțin. Acestea au nevoie cu disperare de acea primă reducere a ratei dobânzii pentru a avea vreo șansă de a recupera decalajul față de piața bursieră americană, care este în plină expansiune.

Investitorii vor petrece, fără îndoială, următoarele câteva luni lipiți de datele privind inflația.  Marea întrebare este dacă să investească pe Wall Street – sau să caute chilipiruri în altă parte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger