Cauta

De ce economia UE se târâie în urma Statelor Unite

O comparație cu America arată slăbiciunea zonei euro

În cele mai recente previziuni, Comisia Europeană estimează că PIB-ul va crește cu 0,8% (în medie anuală) în zona euro în 2023 și cu 1,3% în 2024.

Dacă ne uităm nu la ratele medii anuale de creștere (2023 comparativ cu 2022), ci la rata de creștere cumulată pe cele patru trimestre ale anului, ajungem la o creștere aproape zero pentru întreaga zonă euro în acest an.

O comparație cu SUA  arată slăbiciunea economiei europene: în Statele Unite, PIB-ul a crescut cu peste 2% de la începutul lui 2023, iar această rată de creștere destul de ridicată se va menține și în trimestrul al treilea.

Creșterea economică în zona euro este mai slabă decât în Statele Unite din patru motive esențiale.

În primul rând, gospodăriile din zona euro continuă să economisească mai mult decât o făceau înainte de pasndemie, în timp ce gospodăriile din SUA și-au redus rata de economisire la niveluri mult sub cele din 2019.

Acest lucru a stimulat consumul în Statele Unite și l-a penalizat în zona euro, ceea ce a dus la un decalaj de creștere de aproximativ 1 punct în 2023 în defavoarea UE.

Al doilea motiv pentru creșterea foarte slabă din zona euro este scăderea bruscă a investițiilor întreprinderilor în al doilea trimestru al acestui an, în comparație cu creșterea rapidă din Statele Unite. Aceasta este consecința eficacității măsurilor de sprijinire a investițiilor luate de administrația Biden, în special Inflation Reduction Act, care prevede ajutoare de miliarde de dolari și scutiri fiscale.

Al treilea motiv este politica fiscală foarte expansionistă în 2023 în Statele Unite (cu un deficit public de 6,3% din PIB), care va deveni restrictivă în zona euro, cu o reducere a deficitului public de jumătate de punct procentual din PIB față de 2022.

În sfârșit, creșterea puterii de cumpărare a angajaților a revenit în teritoriu pozitiv în SUA (dacă calculăm inflația excluzând chiriile percepute de proprietarii de locuințe), cu o creștere a salariilor reale de 1% în ritm anual în al doilea trimestru, în timp ce în zona euro pur și simplu s-a oprit.

Germania a devenit un caz special: creșterea economică va fi negativă în acest an și probabil doar ușor pozitivă anul viitor.

Modelul economic german – bazat pe exporturi industriale, neglijând piața internă și costurile salariale – nu mai funcționează astăzi: comerțul mondial de bunuri stagnează, în special odată cu scăderea importurilor din China.

În total, modificările  ratei de economisire, ale investițiilor întreprinderilor, ale deficitelor publice și ale puterii de cumpărare a angajaților explică de ce creșterea economică în zona euro va fi aproape zero în 2023, în timp ce în Statele Unite va fi de aproximativ 2%.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version