AcasăEconomieDe ce economia americană merge mai bine decât cea europeană?

De ce economia americană merge mai bine decât cea europeană?

Statele Unite au intrat în recesiune mai devreme decât Europa și Marea Britanie și au suferit mai devreme și o creștere a inflației, astfel încât a fost întotdeauna probabil ca economia americană să își revină mai devreme.

Dar SUA ies din recesiune în timp ce Europa și Regatul Unit încă se scufundă în recesiunea lor? Asta sugerează datele economice: PIB-ul real al SUA a crescut în al treilea trimestru al anului cu 0,3%, ceea ce înseamnă o rată anualizată de 2,9%. Cifra a fost negativă în primele două trimestre ale anului, scăzând cu o rată de 0,6% în al doilea trimestru.

PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,8% în al treilea trimestru, și cu 2,1% în ultimul an. Cu toate acestea, direcția de deplasare este clar descendentă, indicii managerilor de achiziții indicând o contracție accentuată.

America  pare să fi ieșit dintr-o scurtă recesiune, în timp ce în UE recesiunea încă nu a ajuns în mod oficial. Trebuie adăugată o avertizare: toate cifrele pentru al treilea trimestru sunt provizorii și pot fi revizuite.

Chiar și așa, nu ar trebui să fie o surpriză dacă SUA își revine, în timp ce Europa rămâne la pământ. Cea mai mare piedică economică din Europa este criza energetică, cauzată de prăbușirea livrărilor de gaz din Rusia. În schimb, SUA, care sunt autosuficiente din punct de vedere energetic, nu se confruntă cu o astfel de criză. Acolo, inflația este mai degrabă rezultatul anilor de relaxare financiară – banii ușori.

Economia americană a depășit de mult timp performanțele Europei, dar s-ar putea ca această diferență să se accelereze ca urmare a politicii energetice.

În următorii câțiva ani, chiar și în cazul unei rezolvări rapide a războiului din Ucraina, Europa va fi supusă trecerii de la combustibilii fosili la surse de energie mai puțin fiabile.

SUA, chiar și sub conducerea lui Biden, nu s-au supus unei astfel de obligații. În timp ce Legea privind reducerea inflației a introdus măsuri care vizează reducerea emisiilor de carbon, nu impune nicio obligație legală de a ajunge la zero net până la o anumită dată.

În schimb, Europa s-a plasat în mod voluntar în condiții de penurie energetică pe termen lung. Implicațiile acestei decizii vor deveni clare în timp util: un decalaj din ce în ce mai mare între creșterea economică din SUA în comparație cu cea din Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger