AcasăEconomieDe ce e panică pe piața motorinei

De ce e panică pe piața motorinei

Aprovizionarea Europei este vulnerabilă după întreruperea importurilor din Rusia

Piața europeană a motorinei dă din nou semne de panică neobișnuită în timpul verii: începe să crească, subliniind vulnerabilitatea aprovizionării de la întreruperea importurilor de la principalul furnizor, Rusia, la începutul acestui an.

Primele pentru livrările imediat disponibile au crescut de joi, conform datelor de la ICE Futures Europe, ceea ce indică faptul că traderii percep o înăsprire a pieței.

Recent, au existat câteva întreruperi ale rafinăriilor din Germania, precum și niveluri mai scăzute ale importurilor din Golful Persic – unul dintre principalii furnizori alternativi de când Uniunea Europeană a interzis importurile din Rusia, la 5 februarie.

Există îngrijorări din cauza unor întreruperi ale rafinăriilor europene și a secării volumelor disponibile de pe Coasta Golfului SUA, care ar putea asigura o reaprovizionare relativ rapidă”, a declarat Philip Jones-Lux, proprietar de mărfuri la Sparta Commodities.

În condițiile în care fluxurile din Orientul Mijlociu și alți furnizori de la est de  canalul Suez sunt limitate în acest moment, iar unele volume pe apă sunt așteptate să sosească abia spre sfârșitul lunii iulie, este necesar să se atragă mai multe livrări din depozite pe termen scurt, a precizat el.

Stocurile de motorină și de combustibil pentru încălzire din depozitele independente din nord-vestul Europei au scăzut în iunie sub nivelul mediu sezonier pe 5 ani.

Potrivit Bloomberg, în ultimele săptămâni au avut loc întreruperi ale rafinăriilor din Olanda, Germania și România, care au perturbat aprovizionarea.UE a importat anul trecut aproximativ 220 de milioane de barili de produse de tip diesel din Rusia.

Estimările de preț pentru toamna acestui an sunt aproape duble față de ceea ce era tipic înainte de pandemie, când costul pe galonul e motorină se situa în jurul valorii de 3 dolari. Nu există niciun dezacord cu privire la motivul principal: războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Ceea ce se întâmplă în Rusia afectează piețele globale de energie într-un mod foarte profund și profund”, spune Clark Williams-Derry, analist la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară. „Războiul a bulversat piața europeană, fie eliminând-o complet, fie reducând-o dramatic”, a precizat Allen Schaeffer, director executiv al Diesel Technology Forum. „Asta înseamnă că toate companiile din Europa și din alte țări care ar fi putut face afaceri cu Rusia în trecut se străduiesc acum să găsească combustibil în alte locuri.”

Faptul că stocurile de distilate petroliere sunt scăzute în întreaga lume nu a făcut decât să contribuie la creșterea presiunii asupra prețurilor.”Pe măsură ce economiile și-au revenit, oferta de țiței nu a ținut pasul cu cererea. Potrivit Lipow Oil Associated,  „din toate punctele de vedere, nivelurile de motorină sunt cele mai scăzute din 1951 încoace”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.780 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger