AcasăEconomieDe ce caută ONU 51 de miliarde de dolari

De ce caută ONU 51 de miliarde de dolari

ONU va avea nevoie de 51,5 miliarde de dolari în 2023 pentru a face față nevoilor de ordin umanitar, o creștere de 25% față de începutul acestui an.

Având în vedere că 339 de milioane de persoane au nevoie de asistență în 69 de țări, anul 2023 va stabili un alt record în ceea ce privește nevoile de ajutor umanitar, de a asista 230 de milioane de persoane în 68 de state din întreaga lume, a declarat șeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths.

“Nevoile umanitare, care au cunoscut un vârf în timpul pandemiei de coronavirus, nu au scăzut de atunci încoace. Seceta şi inundaţiile letale au făcut ravagii  din Pakistan şi până în cornul Africii. Războiul din Ucraina a transformat o parte din Europa într-un câmp de luptă. Peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate la nivel mondial. Şi toate acestea, în plus faţă de distrugerile pe care pandemia le-a produs în rândul celor mai săraci din lume”, a subliniat Griffiths.

Cel puţin 222 milioane de persoane din 53 de ţări se vor confrunta cu insecuritatea alimentară acută la sfârşitul lui 2022. Patruzeci şi cinci de milioane de persoane din 37 de ţări riscă să moară de foame.

Cinci țări se află deja în condiții apropiate de foamete: Afganistan, Etiopia, Haiti, Somalia şi Sudanul de Sud, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU, Jens Laerke.

Virusul Covid-19, variola maimuței, bolile transmise prin vectori și epidemiile de holeră și Ebola pun la grea încercare sănătatea publică.

De asemenea, schimbările climatice nu fasc decât să crescă riscurile și vulnerabilitățile, îndeosebi în națiunile sărace. Căldura extremă ar putea ucide până la sfârșitul secolului la fel de mulți oameni precum cancerul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger