AcasăEconomieDe ce băncile se vor confrunta cu cele mai mari pierderi de...

De ce băncile se vor confrunta cu cele mai mari pierderi de la criza financiară

Alarmă în sistemul monetar mondial

Economiștii de la Banca Reglementelor Internaționale, un fel de „brain trust” pentru sistemul monetar mondial, nu sunt un grup predispus să folosească un limbaj alarmist.

Cu toate acestea, oficialii au făcut apel la o „schimbare urgentă de mentalitate” în rândul economiilor avansate, acum că limitele expansiunii „banilor ieftini”,  alimentată de datorii, au fost epuizate.”Economia mondială se află într-un moment critic”, a declarat directorul general al BRI, Agustin Carstens, cu ocazia prezentării raportului său anual.

Un amestec toxic de inflație în creștere, care nu a mai fost văzut cel puțin din anii 1970, precum și o datorie publică și privată la un nivel istoric, nu mai poate fi menținut pentru mult timp.

Prin urmare, a precizat BRI, este necesară o acțiune concertată pentru a repara bilanțurile și pentru a adopta reforme care să stimuleze productivitatea, chiar dacă băncile centrale mențin condițiile de creditare stricte sau le restricționează în continuare.”Provocarea cheie este stăpânirea deplină a inflației, iar ultimul kilometru este de obicei cel mai greu”, a spus Carstens.

În cazul în care prețurile de consum și cele de producție rămân mai mari decât se anticipează, băncile se vor confrunta cu pierderi de credite de „un ordin de mărime similar” cu cel din timpul crizei financiare mondiale din 2008.

Atunci, două dintre cele mai mari cinci bănci de investiții au necesitat salvarea de către instituții mai mari, Lehman Brothers a intrat în colaps de-a dreptul, în timp ce  creditorii comerciali nu au supraviețuit. Wachovia a fost înghițită de Wells Fargo, iar Washington Mutual a devenit cel mai mare creditor care s-a prăbușit vreodată  în istoria Statelor Unite.

Fără a se referi direct la bănci falimentare precum SVB și First Republic, BRI a argumentat că până și instituțiile relativ mici pot zdruncina încrederea în întregul sistem.

Șeful departamentului BRI responsabil cu evaluarea și analiza amenințărilor monetare și economice, Claudio Borio, a criticat ceea ce el a numit „iluzia creșterii” – o încredere excesivă în acționarea diferitelor pârghii politice pentru a genera expansiune economică – și a avertizat despre „perspectivele sumbre ale datoriei publice”.

Acest limbaj este neobișnuit de alarmant pentru factorii de decizie politică, care au tendința de a-și formula analizele și recomandările pe un ton mai rezervat în comparație cu economiști independenți.

Cu sediul în Basel, Elveția, BRI este adesea numită “banca centrală a bancherului central”, dar nu pentru că acționează ca un fel de creditor de ultimă instanță pentru instituții precum Rezerva Federală – Fed poate tipări cât de mulți bani consideră.

Mai degrabă servește ca un gardian vigilent al sistemului financiar. Elaborează regimuri de reglementare precum Basel III, care stabilesc praguri minime pentru cerințele de solvabilitate și de lichiditate ale băncilor și monitorizează riscurile pentru întregul sistem.

author avatar
Radu Jacotă Redactor