AcasăEconomieDe ce băncile de pe Wall Street renunță la pariurile de creștere...

De ce băncile de pe Wall Street renunță la pariurile de creștere a dolarului

Marile bănci de investiții devin tot mai pesimiste în privința dolarului, pe măsură ce cresc așteptările că o aterizare economică „ușoară” va reduce necesitatea ca Rezerva Federală a SUA să majoreze mult mai mult ratele dobânzilor.

Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Goldman Sachs și HSBC se numără printre creditorii care  au renunțat la apelurile de creștere a dolarului  în urma scăderii neașteptat de mari a inflației din SUA de săptămâna trecută.

Moneda americană s-a scufundat până la minimul ultimelor 15 luni față de un indice al rivalilor, în urma cifrelor de miercurea trecută, care au întărit așteptările că Fed ar putea încheia în curând campania de înăsprire monetară fără a arunca cea mai mare economie a lumii în recesiune.

Dolarul a oscilat în cea mai mare parte a anului, întărindu-se în februarie după o serie de date alarmante privind inflația, înainte de a se scufunda în martie și aprilie, în urma prăbușirii mai multor bănci regionale din SUA.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că mișcarea recentă este probabil să fie începutul unui declin mai mare pentru dolar.

Traderii, încurajați de cifrele relativ benigne ale inflației din luna iunie, sunt din ce în ce mai optimiști că economia americană va evita cu totul o recesiune. Doar o cincime dintre investitori se așteaptă acum la o „aterizare dură”, în care producția economică se va reduce, comparativ cu 68% care se așteaptă la o creștere continuă, chiar dacă slabă, potrivit ultimului sondaj al managerilor de fonduri de la  Bank of America.

„Cu date mai bune privind inflația, tabăra aterizării ușoare este în ascensiune, iar acesta este mediul în care dolarul se descurcă cel mai puțin bine dintre cele trei scenarii”, a declarat Alan Ruskin, strateg internațional  la Deutsche Bank. Moneda beneficiază de obicei de ratele mai mari ale dobânzilor din SUA, dar tinde să câștige și în perioadele de recesiune globală, când investitorii caută siguranța activelor americane.

Viteza declinului recent al dolarului i-a luat pe unii prin surprindere.  „A scăzut oarecum mai repede decât ar părea să justifice tendințele relative ale ratelor dobânzilor sau datele economice actuale”, spune Kit Juckes, strateg valutar la Societe Generale, observând că slăbiciunea dolarului  a împins euro peste 1,12 dolari pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger