Performanța sub așteptări a economiei zonei euro convinge Banca Centrală Europeană că poate relaxa și mai mult politica monetară prin reducerea ratelor dobânzilor pentru a patra reuniune consecutivă în această săptămână.
Datele de joi, cu câteva ore înainte ca factorii de decizie de la Frankfurt să anunțe decizia lor privind costurile de împrumut, vor arăta probabil că produsul intern brut a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al patrulea, în scădere de la 0,4% în trimestrul al treilea, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Umbra lui Trump
Bancherii, din ce în ce mai încrezători că inflația se îndreaptă din nou spre 2%, nu par descurajați – mai ales că incertitudinea, nu în ultimul rând revenirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, aruncă o umbră asupra întreprinderilor, firmelor și gospodăriilor.
„Riscurile pentru economia zonei euro sunt în prezent pe partea de creștere, mai degrabă decât pe partea de inflație”, a declarat Jari Stehn, economist șef european la Goldman Sachs. „BCE poate și ar trebui să reducă în continuare ratele dobânzilor pentru a sprijini activitatea economică.”
Contracție în Germania, stagnare în Franța
În ceea ce privește cele 20 de state membre ale blocului comunitar, Germania și Franța sunt în mare parte responsabile pentru slăbiciune, în timp ce ambele se confruntă cu tulburări politice. Cifrele preliminare germane din această lună au estimat o contracție de 0,1% în trimestrul al patrulea. Economia Franței stagnează.
Spania – cel mai bun performer al regiunii – este probabil să fi înregistrat o creștere de 0,6%, după 0,8% în trimestrul al treilea.
”Îngrijorarea este legată de competitivitate”
Membrii Consiliului guvernatorilor BCE, care au luat cuvântul la Davos, au întărit pariurile pieței că cel puțin încă două reduceri consecutive ale ratei depozitelor de la nivelul actual de 3% se vor materializa în această săptămână și în martie.
„Perspectivele de creștere pentru 2025 sunt slabe, dar rămân în teritoriu pozitiv – îngrijorarea este legată de competitivitate”, spune Michala Marcussen, economist șef la Societe Generale. „Având în vedere situația actuală a economiei, un ritm de 25 de puncte de bază pe ședință pare adecvat.”
Rata depozitelor la 2,5%?
Încă două reduceri ar duce rata depozitelor BCE la 2,5% – puțin peste un interval care, potrivit președintei Christine Lagarde, poate fi considerat neutru.
Acest nivel – care nici nu restricționează, nici nu stimulează creșterea – reprezintă o etapă importantă pentru oficiali, în timp ce stabilesc cât de mult ar trebui să mai scadă ratele.
Provocarea este că pragul este greu de observat în timp real. Majoritatea economiștilor îl văd între 2% și 2,25%, permițând BCE să reducă mai mult după luna martie. Prognoza mediană este ca ratele să se stabilească la 2%, deși previziunile pentru sfârșitul anului variază foarte mult.
Multe vor depinde de agenda economică a lui Trump și dacă își va îndeplini promisiunea de a impune tarife la mărfurile europene.
O altă problemă este inflația serviciilor, care a sfidat o încetinire mai amplă și este încă blocată în jurul valorii de 4%, deși există speranța că diminuarea presiunilor salariale înseamnă că firmele vor crește prețurile într-un ritm mai lent în următoarele luni.