Cauta

De ce au crescut prețurile europene la gaze

Prețurile europene la gaze au crescut la cel mai ridicat nivel din acest an în urma unui raport conform căruia trupele ucrainene au ocupat un punct-cheie de tranzit al gazelor în apropierea graniței cu Rusia

Prețurile europene la gaze au crescut la cel mai ridicat nivel din acest an în urma unui raport conform căruia trupele ucrainene au ocupat un punct-cheie de tranzit al gazelor în apropierea graniței cu Rusia, potrivit Bloomberg.

Prețurile futures de referință au crescut cu 4,8%, ajungând la 38,45 euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din decembrie. Blogul militar neoficial al Rusiei, Rybar, a declarat că trupele ucrainene au capturat punctul de preluare a gazului din apropierea orașului Sudzha.

Stația Sudzha face parte din ultima legătură rămasă între gazoductul rusesc și continentul european prin Ucraina. O eventuală întrerupere a livrărilor ar fi în continuare un șoc, crescând prețurile pentru consumatori și industrie. Europa nu a sancționat gazul rusesc, iar unele țări încă depind de importuri.

„Fluxul de gaze este stabil, fără schimbări”, a declarat Sergi Makogon, fost director executiv al Gas TSO din Ucraina, care administrează rețeaua. „Dacă Ucraina ar dori să oprească fluxul, ar putea să o facă fără să captureze Sudzha”.

Prețurile europene la gaze au fost extrem de sensibile la orice risc de aprovizionare perceput, în special într-o perioadă în care concurența globală pentru gazele naturale lichefiate este în creștere.

Singurul alt punct major de intrare a gazelor rusești în Ucraina, Sokhranovka, a fost scos din funcțiune în mai 2022. La momentul respectiv, forțele militare ruse ocupaseră zona, iar compania ucraineană Naftogaz a declarat că nu își poate asuma responsabilitatea livrărilor, oferindu-se să redirecționeze volumele prin Sudzha, deși Gazprom a susținut că manevra nu ar fi posibilă din punct de vedere tehnic.

Nu este clar dacă Gazprom va alege să continue să trimită fluxuri prin stația Sudzha dacă aceasta a fost într-adevăr capturată de Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de o „provocare la scară largă” prin trimiterea a sute de trupe în regiunea rusă Kursk.

Austria și Slovacia sunt principalii importatori rămași de gaz rusesc prin conducte în Europa, după ce Gazprom a redus livrările către Germania și alte țări în urmă cu doi ani.

Fluxurile urmează să se oprească atunci când un acord de tranzit expiră la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, oficialii europeni au purtat discuții în vederea menținerii fluxului de gaz prin conductă.

Contractele futures olandeze pe prima lună, referința europeană pentru gaze, au atins, de asemenea, un maxim intraday pentru acest an. Și au crescut cu aproximativ 40% de la începutul sezonului de stocare în aprilie.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Măsurile fiscale anunțate de premierul Bolojan
  • Verdict al sindicaliștilor. Măsurile Guvernului vor închide industria de apărare
  • Polițiștii acuză MAI că vrea să le prelungească, pe șest, vârsta de pensionare
  • Ritualul neobișnuit al marelui portar argentinian Sergio Goycochea. „Era talismanul meu”
  • Bogdan Hossu: E o minciună că nu avem voie să producem energie pe cărbune. Termenul e 2034
  • Tarifele vamale ale Unchiului Sam. Care sunt scenariile posibile înainte de 9 iulie, termenul limită
  • Exit mobile version